deco  
Novosti deco
O nama deco
Naša priča deco
Kontakt deco
logo
 
Bulgarian language English language
deco Arhiva novosti   Novosti deco  
  deco
deco Ekološka akcija
deco Decentralizacija Srbije
deco Omladina za zajednicu
   
   
  deco
deco

11.10.2006.

AKTIVNOSTI NA PROJEKTU “OMLADINA ZA ZAJEDNICU”

Od početka avgusta pa sve do druge polovine septembra vršene su terenske konsultacije na projektu „Omladina za zajednicu“. Konsultacije su izvodili Dragan Petković za regione Leskovac i Pirot, Nenad Stojanović za Niški region i Marko Došljak za region Vranja i okoline. Konsultacije su obavljene sa 18 od 20 organizacija koje su učestvovale na prvom modulu. Iako je PROTECTA u celini zadovoljna obaljenim poslom, nameće se zaključak o velikim razlikama koje se javljaju između organizacija u smislu do sada obavljenog posla kao i samog pristupa realizaciji projektne ideje. Takođe se mogu izvući i razlike koje su karakteristike svakog pojedinačnog regiona tj. organizacija koje iz njega dolaze.
PROTECTA će u isčekivanju drugog modula projekta „Omladina za zajednicu“ nastaviti sa pružanjem pomoći organizacijama sa svim svojim resursima kojima raspolaže u skladu sa dosadašnjom praksom.

16.05.2006.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
POVODOM PRESS KONFERENCIJE O DECENTRALIZACIJE SRBIJE

Akcija prikupljanja potpisa za dodeljivanje nacionalne frekfrence TV 5 završena je u subotu 13. maja 2006. Za 12 dana prikupljeno je 18.268 potpisa gradjana koji su izrazili želju da se u proces decentralizacije krene što hitnije, a da prva u nizu odluka republičkog parlamenta bude vezana za ponistavanje odluke o nedodeljivanju frenfrencije TV 5, u skladu sa zakonom i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Akcija prikupljanja potpisa realizovana je u Nisu, Prokuplju, Leskovcu, Vranju i Zajecaru. Poslanici republicke skupstine koji dolaze iz Niša biće pozvani da učestvuju u TV emisiji “Gradski forum” (Produkcija Media Centra Niš) gde će imati prilike da odgovore građanima šta će preduzeti povodom njihovog zahteva. Građani koji su potpisali peticiju će, potom, dobiti pismo u kojem će osim službenih kontakata njihovih poslanika dobiti i njihove odgovore predstavljene u Gradskom forumu. Ukoliko su nezadovoljni tim odgovorima, na ovaj način, dobijaju priliku da ih pozovu i lično zatraže obrazloženja i pojašnjenja.

Javno zagovaranje decentralizacije Srbije nastavlja se akcijama do donošenja novog Ustava, odgovarajućih zakona i podzakonskih akata. Na inicijativu PROTECTA-e, do sada su se direktno u akciju ukljucili: Odbor za ljudska pravca Niš, Media centar Niš, Resurs centar Niš, Media i reform centar Niš, Centar za ljudska prava Niš, Centar za zastitu potrošača FORUM Niš, Niška studentska asocijacija, EHO Prokuplje i KRUNA Niška Banja. Podršku akciji dalo je do sada preko 30 NVO-a iz cele Srbije.

05.05.2006.

PRVI SASTANAK MREŽE NEVLADINIH ORGANIZACIJA
I MINISTARSTVA
NAUKE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Danas su se u Beogradu susreli ministar za nauku i zaštitu životne sredine dr Aleksandar Popović i predstavnici 20 nevladinih organizacija, udruženja građana i strukovnih organizacija iz Srbije koje se u okviru svoje osnovne delatnosti bave pitanjima zaštite životne sredine. Sastanku je prisustvovao i direktor Uprave za zaštitu životne sredine dr Miroslav Nikčević, dok je našu organizaciju predstavljao izvršni direktor Milan Stefanović. Ovakav sastanak nadležno ministarstvo je sazvalo radi dogovora oko buduće saradnje vlade i nevladinog sektora.

Ovim povodom PROTECTA poziva sve zainteresovane organizacije iz regiona jugoistočne Srbije koje se bave problemima vezanim za očuvanje životne sredine da nam se jave.

28.04.2006

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
POVODOM SASTANKA NEVLADINIH ORGANIZACIJA O
POTREBI DECENTRALIZACIJE SRBIJE

Na inicijativu NVO PROTECTA iz Niša, danas je u Nišu održan sastanak 6 niških nevladinih organizacija na temu potreba decentralizacije i debeogradizacije Srbije. PROTECTA, Odbor za ljudska prava, Media i reform centar, Resurs centar Niš, CeSID Nis i Media Centar Niš su se složili da je akcija u pravcu decentralizacije Srbije ne samo neophodna, već i urgentna posebno imajući u vidu najave o donošenju novog Ustava Srbije. Kako je ovo možda i zadnja šansa za Srbiju da krene u proces decentralizacije, odlučeno je da se pokrene akcija širokog javnog zagovaranja.

Kao deo ovog zagovaranja, pomenute nevladine organizacije pokreću i prvu akciju – narodnu inicijativu kojom će se osporiti odluka o nedodeljivanju nacionalne frekfrencije Televiziji 5 iz Niša. Akcija prikupljanja neophodnih 15.000 potpisa počinje u subotu 29. aprila i biće nastavljena do subote 6. maja 2006. godine.

Naša inicijativa je zakonski zasnovana na mogućnosti da građani utiču na republičke organe vlasti, gde ćemo potpisima 15.000 građana tražiti donošenje posebnog zakona kojim se poništava odluka Saveta Republičke Radiodifuzne agencije o dodeli frekfrencija za nacionalno TV pokrivanje, o raspuštanju postojećeg i imenovanju novog Saveta RRA.

Štandovi će biti postavljeni na 5 lokacija u gradu u subotu, a potpisivanje je moguće i tokom sledeće nedelje u Pobedinoj ulici, kod Tvrđavskog mosta, Narodnog pozorišta i u Parku Svetog Save.

U Nišu,
27. april 2006.

Mladen Jovanović
PROTECTA Programski direktor