deco  
Novosti deco
O nama deco
Naša prica deco
Kontakt deco
logo
 
Bulgarian language    French Language English language
deco Arhiva novosti   Novosti deco  
  deco
deco Arhiva_2016
deco Arhiva_2015
deco Arhiva_2014
deco Arhiva_2013
deco Arhiva_2011
deco Arhiva_2011
deco Arhiva_2010
deco Arhiva_2009
deco 2006
deco 2006
deco 2006
deco izlozba fotografija
 

neformalni klasteri

ARHUS

ACRIMA

FLARE

BEWMAN

Inicijativa mladih Niš

Znas kako

KOMS

Moguća Srbija

strategija

nif

Decentralizacija

eu kuca

 

01.12.2016.

“Znanjem do uspeha”


Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA i Udruženje RTV BUM 018 iz Niša krenuli su sa realizacijom projekta “Znanjem do uspeha”. Projekat je podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije i trajaće tri meseca.

Generalni cilj: Unapređivanje položaja Roma kroz obezbeđenje ostvarivanja prava na obrazovanje. Specifični ciljevi ovog projekta su:

• podsticanje pozitivnog delovanja šire društvene zajednice prema predstavnicima romske populacije

• podizanje svesti roditelja o važnosti ostvarivanja prava na obrazovanje.

Projekat će se realizovati kroz par aktivnosti. Biće pripremljen promo materijal koji će biti deljen tokom realizacije ankete koja će se odnositi na probleme Roma koji se odnose na obrazovanje. Ovi problemi, kao i njihova moguća rešenja će biti predstavljena na tribini. Putem radijskih emisija će ovi problemi dopreti do velikog broja građana.

Radio: kompletna priprema, obrada i realizacija 6 radijskih emisija će biti sa sledećim temama i sagovornicima:

- Romski jezik kao izborni u osnovnim školama

- Druga šansa,inkluzija ili iluzija

- Posle azila, problemi i rešavanje

- Koliko košta besplatno obrazovanje romske dece u Srbiji ?

- Jaslice, nedostupne romskim mališanima

- Tretman romske dece u obdaništima29.11.2016.

ODRŽAN OKRUGLI STO POSVEĆEN ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI

slika


Protecta je danas u Media centru održala okrugli sto o energetskoj efikasnosti kao završnu aktivnost u okviru projekta Moj energetski grad. Okrugli sto je okupio sve zainteresovane subjekte u ovoj oblasti sa posebnim akcentom na učešće studenata i organizacija civilnog društva. Na skupu se diskutovalo o promociji EE i primenljivim merama u svakodnevnim aktivnostima a koje vode ka smanjenju potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora energije sa posebnim osvrtom na domaćinsta. Na skupu su takođe predstavljeni i rezultati istraživanja koje je Protecta sprovela sa građanima u predhodnom mesecu. Na osnovu analize dobijenih odgovora, najčešće korišćen energent u domaćinstvima je električna energija (82,6%) dok su ostali energenti nedovoljno zastupljeni. Da bi primenili neku od mera za smanjenje potrošnje energije u domaćinstvima (izolacija objekta, zamena stolarije i dr.), građani bi se odlučili u 26,4 % slučajeva uz subvenciju države, dok 37,2% ispitanika ne bi preduzelo nikakve mere. Istraživanje je takođe pokazalo, da je svest građana Niša o EE na niskom nivou i da svega 34 % ispitanika zna značenje pojma EE i da su najčešće primenjivane mere u domaćinstvima u 62,27% slučajeva upotreba štedljivih sijalica i praćenje tarifa stuje, odnosno korišćenje tzv. jeftine struje za velike potrošače energije. Poražavajuća je i činjenica da 83,8 % anketiranih građana nije upoznato sa postojanjem dokumenata na nivou grada a koji se tiču EE, konkretno Akcionog plana održivog energetskog razvoja pa se nameće zaključak da je neophodno mvogo više raditi na promociji EE i podizanju svesti građanstva o neophodnosti primena EE.26.11.2016.

РЕАЛИЗОВАН КВИЗ ЗНАЊА „ЗЕБРА“ ЗА УЧЕНИКЕ НИШКИХ ОСНОВНИХ ШКОЛА

„Безбедност деце у саобраћају“

slika


У оквиру пројекта „ЗЕБРА“- унапређење знања о безбедности деце у саобраћају, подржаног од стране Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, PROTECTA је организовала квиз знања „Зебра“ за ученике нишких основних школа. У надметању у квизу знања, на тему безбденост деце у саобраћају, узело је учешће 17 нишких основних школа. Елиминациoни део квиза одржан је 19. новембра, а финални део квиза одржан је 26. новембра 2016. године. Целокупно надметање ученика одржано је у ОШ Ћеле кула у Нишу.

Након елиминационих рунди у финалу квиза нашле су се школе Радоје Домановић, Бранко Радичевић – Габровац и Сретен Младеновић Мика, а прво место освојила је ОШ Радоје Домановић.

.

Сви ученици, учесници квиза знања „Зебра“ на тему безбедност у саобраћају, су показали изузетно знање у оквиру ове теме.

.

Ученицима и наставницима који су учествовали у квизу додељене су награде за учешће, а финалистима такмичења уручене су вредне награде. Поред PROTECTA-е, која је обезбедила награде за све учеснике квиза, награде за првопласирану екипу обезбедила је Управа за комуналне делатности, енергетику и саобраћај Градa Нишa.

.

slika24.11.2016.

Predstavljena publikacija:

Vodič kroz saradnju u unutrašnjim poslovima u Evropskoj uniji

slika


Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) je u saradnji sa Centrom za razvoj građanskog društva - PROTECTA organizovao predstavljanje publikacije „Vodič kroz saradnju u unutrašnjim poslovima u Evropskoj uniji“ u sredu, 23. novembra u EU info kutku Niš.

Cilj skupa je bio da se zainteresovana javnost, predstavnici institucija, organizacija i lokalne vlasti informišu o aktivnostima u procesu pregovora o članstvu Srbije u EU i da se podstakne šire učešće javnosti u ovom procesu kroz bolje razumevanje problema i dinamike reformi koje očekuju Srbiju u oblasti policijske saradnje.

.

Panelisti na skupu su bili:

.

• Milan Stefanović, direktor Centra za razvoj građanskog društva – PROTECTA, koji je dao uvodna izlaganja o važnosti poglavlja 24 u procesu pridruživanja i uopšte o važnosti jedne ovakve publikacije.

• Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, koji je gorio na temu borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, i umrežavanja policije iz zemalja Evrope na tu temu.

• Andrej Stefanović, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, koji je govorio na temu borbe protiv terorizma i radikalizma, i

• Andrej Petrovski, SHARE fondacija, koji je govorio na temu sajber kriminala i policijske saradnja u Evropskoj uniji.

.

Mnogobrojni prisutni na ovoj prezentaciji su između ostalog mogli da čuju informacije o policijskoj saradnji, da je to jedna od oblasti saradnje na nivou EU koja se najbrže razvija i čiji značaj raste u svetlu umreženih bezbednosnih izazova, poput migracija, terorizma, organizovanog i sajber kriminala. U okviru pristupnih pregovora sa EU, ovo pitanje nalazi se u okviru Prostora slobode, pravde i bezbednosti (poglavlje 24), a Srbija se obavezala da u predstojećem periodu uskladi svoj zakonski okvir i uvede najbolje evropske prakse. Međutim, o politici saradnje u oblasti unutrašnjih poslova se najmanje zna, čak i među stručnjacima za pravo i politike EU, jer je dugo praktikovana van institucionalnog okvira, kroz direktnu saradnju država članica i bez nadzora zajedničkih institucija. Dodatno, na temu policijske saradnje gotovo da nema izvora na srpskom jeziku, a o načinima i učinku saradnje se nedovoljno priča u javnosti. Stoga, ideja ovog vodiča koji je prezentovan je da pruži razumljiv i pouzdan izvor informacija o politikama policijske saradnje unutar EU. Cilj autora je da čitaocima približi dinamiku, ključne teme i interese specifične za ovu oblast saradnje.

.

Svi prisutni na prezentaciji su dobili štampanu verziju publikacije, a svi zainteresovani besplatnu elektronsku verziju publikacije „Vodič kroz saradnju u unutrašnjim poslovima u Evropskoj uniji“ mogu skinuti sa web linka:

Vodič kroz saradnju u unutrašnjim poslovima u Evropskoj uniji

.

slika15.11.2016.

Promotivna šetnja učenika za Energetski grad

slika


Protecta je u saradnji sa osnovnom školom Učitelj Tasa u okviru projekta „Moj energetski grad“ koji se realizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije organizovala promotivnu šetnju učenika u kostimima. Učenici predškolskog i prvog razreda U.Tasa škole su u kostimima koji simbolizuju elemente prirode i energije prošetali od škole, Obrenovićevom ulicom do Gradske kuće kako bi skrenuli pažnju javnosti i građana na neophodnost štednje energije i zaštite životne sredine.

U Gradskoj kući deca su imala prilike da razgovaraju sa gospodinom Brankom Andrejevićem, šefom odseka za energetiku Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj. Tom prilikom, deca su postavljala pitanja koja se tiču štednje energije, reciklaže otpada, zagađenja vode, vazduha i bili su svesni svoje velike uloge koju imaju u zaštiti svoje životne sredine i štednji energije, bez obzira što su tako mali.

.

slika08.11.2016.

KAKO ZAPOSLITI MLADE


Pogledajte emisiju "Između redova" koja se 07. novembra emitovala na TV Belle Amie, a tema emisije je bila: "Kako zaposliti mlade".

Gosti:

Milan Stefanović, direktor OCD PROTECTA;

Ivana Todorović, koordinator Uprave za omladinu i sport - Grad Niš;

Stevan Živković, koordinator Kancelarije za mlade - Grad Niš.

Urednik i voditelj: Dušica Dejić.

Emisiju možete pogledati ovde.

.

03.11.2016.

Predstavljene preporuke za unapređenje zapošljavanja mladih

slika


Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA i Beogradski fond za političku izuzetnost su 3. novembra u Medija centru za veliki broj prisutnih organizacija, medija i institucija iz Niša organizovali predstavljenje preporuka za unapređenje zapošljavanja mladih. Preporuke su rezultat dvogodišnjeg projekta sprovedenog na teritoriji šest gradova – Niša, Leskovca, Vranja, Kosovske Mitrovice, Peći i Prizrena.

Preporuke su prezentovali:

• Đorđe Popović, Beogradski fond za političku izuzetnost

• Milan Stefanović, Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA

• Aleksandra Vladisavljević, konsultant

Preporuke su urađene na osnovu dvogodišnjeg istraživanja trenutnog stanja u oblasti zapošljavanja mladih, u okviru koga su uočeni mnogobrojni problemi.

U diskusiji nakon prezentacije preporuka prisutni su izložili veliki broj konkretnih ideja šta bi po pitanju zapošljavanja mladih moglo da se uradi u Gradu Nišu ali i veliki broj problema koji je moguće rešiti samo boljom saradnjom i večim zalaganjem institucija.

Uočene probleme i preporuke na temu zapošljavanja mladih možete naći ovde

slika

.

01.11.2016.

Policija štampa za sve pare!


Milan Stefanović iz Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA analizirao je u studiji slučaja celokupan proces javne nabavke tonera za štampače koju je 2015. godine iz više pokušaja sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP). Studija slučaja ukazuje na niz nesvrsishodnih odluka u planiranju, sprovođenju i izvršenju nabavke, zbog kojih je MUP godinu dana funkcionisao bez tonera. Publikacija je rezultat rada na projektu „PRO-CURE Jačanje civilnog nadzora nad javnim nabavkama u sektoru bezbednosti” koji je realizovan od strane BCBP-a a u saradnji sa PROTECTA-om.

Studiju mozete preuzeti ovde

.

.

18.10.2016.

Održana radionica o upravljanju udruženjeima i formirana neformalna grupa „Zeleni učenički parlament-ZUP“

slika


Danas je održana trening radionica sa učenicima osnovnih i srednjih niških škola na temu „Kako formirati i upravljati udruženjem“ u okviru koje je formirana i neformalna grupa „Zeleni učenički parlament-ZUP“. ZUP čine učenici 7 i 8 razreda iz 16 osnovnih škola i predstavnici učeničkih parlamenata iz 7 srednjih škola. Vizija ZUP-a je da utiče na podizanje ekološke svesti učenika niških škola kroz aktivizam i praktično delovanje učenika u rešavanju konkretnih problema u životnoj sredinu u njihovom neposrednom okruženju.

Radionica je održana u okviru projekta koji realizuje Protekta a finansijski podržava Grad Niš.

.

14.10.2016.

PROTECTA реализовала едукативни час за ученике нишких основних школа

„Безбедност деце у саобраћају“

slika


Центар за развој грађанског друштва, у оквиру пројекта „ЗЕБРА“- унапређење знања о безбедности деце у саобраћају, подржаног од стране Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, организовао је у нишком Медиа Реформ центру едукативни час за ученике нишких основних школа на тему безбедност деце у саобраћају. Учесници едукативног часа, њих 50, били су ученици и наставници петнаестак нишких основних школа који учествују на пројекту.

У првом делу едукативног часа, присутнима су се обратили:

• Милан Мијовић, координатор пројекта испред PROTECTA-е,

• Владимир Поповић, дипломирани инжењер саобраћаја,

• Игор Трајковић, шеф одсека за саобраћај Градa Нишa.

Од стране уводничара присутни су добили податке и информације о ситуацији и стању везано за безбедност младих у саобраћају, како на националном тако и на градском нивоу. Такође, говорило се и о значају безбедности деце у саобраћају и значају едукације у циљу превенције саобраћајних незгода, а и о активностима тј. акцијама које је Град Ниш реализовао до сада и које се планирају за наредни период.

Након уводног излагања учесници едукативног часа су у интерактивној комуникацији са излагачима, постављали питања на тему безбедност деце у саобраћају и о будућим корацима које Град планира да уради како би се обезбедила пуна безбедност деце у саобраћају, а затим и сви неопходни услови за безбедно учешће у саобраћају.

Овим едукативним часом, кроз едукацију најмлађих, PROTECTA-е жели да подигне свест код деце о безбедности у саобраћају и о значају поштовања саобраћајних правила.

slika

.

.

11.10.2016.

PARTNERSTVOM DO DOBRE JAVNE UPRAVE”

Proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU) podrazumeva ambicioznu i sveobuhvatnu refromu javne uprave (RJU). Budući da je RJU od 2014. godine u glavnim strateškim dokumentima Evropske komisije definisana kao jedan od stubova politike proširenja i procesa pristupanja EU, fokus na ovoj horizontalnoj reformi – koja suštinski predstavlja preduslov za ostvarenje uspeha u svim drugim sektorskim politikama – značajno je porastao.

Cilj projekta „Partnerstvom do dobre Javne uprave“ je da doprinese kreiranju i sprovođenju politike u oblasti reforme javne uprave koji podrazumeva veću usmerenost na građane i da unapredi odgovornost Vlade Srbije za kvalitet usluga koje pruža građanima. Radeći kako na nivou razvoja politika tako i na nivou zajednice, projekat će biti usmeren na poboljšanje kvaliteta i transparentnosti u osmišljavanju i pružanju najtraženije vrste javnih usluga u oblastima zdravstva, obrazovanja i unutrašnjih poslova.

Partnerstvom do dobre Javne uprave je dvogodišnji projekat koji realizuju Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Centar za evropske politike (CEP), u partnerstvu sa još 12 organizacija u Srbiji: PROTECTA – Niš, Pro-Pozitiv, Timočki omladinski centar i 9 članica Mreže Evropskog pokreta u Srbiji u Subotici, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Lazarevcu, Valjevu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru i Leskovcu.

Ciljevi projekta:

Da omogući aktivno učešće organizacija civilnog društva (OCD) u Srbiji u praćenju napretka RJU, kao i u kreiranju kvalitetnih, na činjenicama zasnovanih predloga za unapređenje politike u ovoj oblasti.

Da uspostavi dvosmernu komunikaciju između građana i nadležnih organa u oblasti RJU i javnih usluga, kroz prikupljanje informacija od građana o kvalitetu uprave i pružanju javnih usluga i obezbeđivanje reakcije nadležnih organa na osnovu njih. Da obezbedi pouzdane činjenice o zadovoljstvu građana trima različitim grupama najčešće korišćenih i najrasprostranjenijih javnih usluga, kao i o kvalitetu kreiranja politike u tim oblastima, koje su klučne u procesu pristupanja EU kada je u pitanju RJU.

Da pruži preporuke zasnovane na činjenicama i doprinese procesu RJU kao i unepređenju kvaliteta javnih usluga u kontekstu pregovora o pristupanju EU.

U užem fokusu aktivnosti će biti tri veće grupe javnih usluga iz oblasti zdravstva, unutrašnjih poslova i obrazovanja:

Usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (one koje su dostupne u domovima zdravlja kao institucijama primarne zdravstvene zaštite)

Usluge izdavanja ličnih dokumenata: lične karte, pasoši i vozačke dozvole

Usluge u sektoru obrazovanja, konkretno - upis dece u predškolske ustanove i osnovne škole.

Aktivnosti:

Organizacija četiri (4) interaktivne radionice OCD i predstavnika relevantnih institucija sa fokusom na jačanje i povećanje učešća civilnog sektora i dijaloga u okviru RJU kao i stvaranje široke mreži organizacija u oblasti RJU.

Sprovođenje nacionalne kampanje „JA u centru pažnje“ (JA – javna administracija) u cilju uključivanja građana u proces RJU. Kampanja će omogućiti prikupljanje priča/svedočenja građana o iskustvu sa tri grupe javnih usluga obuhvaćenih projektom (zdravstvo, unutrašnji poslovi i obrazovanje) kroz interaktivni veb-portal i veliki broj lokalnih akcija i manifestacija u 12 gradova/opština.

Sprovođenje sveobuhvatnog istraživanja o procesu kreiranja javne politike i o zadovoljstvu građana javnim uslugama u odabranim oblastima primenom kvalitativnih i kvantitativnih metoda.

Kao rezultat svih projektnih aktivnosti, biće premljena Siva knjiga javnih usluga koja će sadržati najvažnije rezultate projekta.

Projekat podržava U.S. Agency for International Development (USAID/Serbia).

Trajanje projekta: maj 2016. – maj 2018.

04.10.2016.

Panel diskusija „Kako svrsishodno trošiti novac za potrebe bezbednosti građana?”

slika


Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA i Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) su u utorak, 4. oktobra 2016. u Media & Reform Centru organizovali Panel diskusiju „Kako svrsishodno trošiti novac za potrebe bezbednosti građana?”

Ova zanimljiva panel diskusija je okupila na jednom mestu predstavnike lokalnih vlasti, medija, organizacija civilnog društva i Ministarstva Unutrašnjih Poslova.

Svrsishodna je ona javna nabavka kojom je institucija društva dobila tačno ono što joj treba, na vreme i uz što manje troškova. Da bi neka javna nabavka bila svrsishodna, ona treba da ispuni određena načela: načelo ekonomičnosti, načelo efikasnosti, načelo efektivnosti, načelo obezbeđivanja konkurencije, načelo transparentnosti postupka javne nabavke, načelo jednakosti ponuđača i načelo zaštite životne sredine.

Da li je baš tako kako kaže zakon, šta znači svrsishodno trošenje novca, da li MUP svrsishodno troši novac, kako MUP može da obezbedi više novca za opremanje policije i Sektora za vanredne situacije, da li se novac građana troši namenski i transparentno, neka su od pitanja koja su otvorena na panelu.

Uvodna izlaganja na temu svrsishodnosti dao je Saša Đorđević, istraživač BCBP-a, a predstavljene su i dve studije slučaja svrsishodnosti. Prvu, pod nazivom „Policija štampa za sve pare“, o svrsishodnosti javne nabavke tonera za štampače, u Ministarstvu Unutrašnjih poslova Srbije u 2015 godini, predstavio je autor Milana Stefanović iz udruženja PROTECTA, dok je drugu studiju koja se bavila primerom finansiranja Kriminalističko-policijske akademije predstavio autor Darko Stojković.

Panel diskusija je realizovana u okviru projekta „PRO-CURE: Jačanje civilnog nadzora nad javnim nabavkama u sektoru bezbednosti”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

slika

.

.

23.09.2016.

Okrugli sto Iskustva i izazovi u zapošljavanju mladih u Nišu

slika


Beogradski fond za političku izuzetnost i Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA su 23. septembra u velikoj sali Regionalne Privredne Komore organizovali okrugli sto:

"Iskustva i izazovi u zapošljavanju mladih u Nišu"

Okrugli sto je okupio preko 50 eksperata, predstavnika organizacija civilnog društva, lokalnih samouprava, službi za zapošljavanje, obrazovnih institucija, predstavnika poslodavaca i poslovnih asocijacija, privredne komore, strukovnih udruženja i sindikata. Pored predstavnika iz Niša, učešće na okruglom stolu su uzeli i eksperti na temu zapošljavanja mladih i iz opština i gradova Leskovac, Vranje, Kosovska Mitrovica, Prizren i Peć.

Cilj organizatora je bio da na jednom mestu okupi sve relevantne aktere koji se bave zapošljavanjem mladih i na taj način doprinese identifikaciji problema u ovoj oblasti, ali i pokretanju javne rasprave o novim i inovativnim rešenjima u borbi protiv nezaposlenosti mladih, uvek naglašavajući važnost razmene informacija među institucijama u osmišljavanju novih politika i proceni učinkovitosti.

.

Na okruglom stolu su se kao panelisti obratili:

Đorđe Popović, Beogradski fond za političku izuzetnost

Milan Stefanović, Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA

Boban Matić, direktor filijale nacionalne službe za zapošljavanje

Stevan Živković, Šef Kancelarije za mlade, Grad Niš

Zoran Marković, Regionalna privredna komora Niš

Milivoje Jovanović, OCD ENECA

Stanislava Kulidžan, IOCD HELP

Goran Mladenović, IT Klaster naprednih tehnologija

Kristina Petrović, Omladinski edukativni centar

.

U uvodnim izlaganjima a i kasnije u diskusiji prisutni su mogli da čuju informacije o programima i aktivnostima kako udruženja tako i institucija i lokalne vlasti, a mogli su se čuti i problemi vezani za zapošljavanje mladih a i neka inovativna rešenja.

Ovaj okrugli sto je šesti u nizu, u okviru projekta Promovisanje zapošljavanja mladih putem socijalnih partnerstava i saradnje u lokanim zajednicama. Nišlije će u organizaciji PROTECTA-e uskoro moći da čuju i preporuke za zapošljavanje mladih koje će biti izrađene u narednih dva meseca a na osnovu zaključaka sa okruglih stolova.

Projekat finansira Evropska unije u okviru programa “Podrška civilnom društvu 2013”

slika

.

.

22.09.2016.

INFORMATIVNO-EDUKATIVNA KAMPANJA!

slika


Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA, u okviru obeležavanja evropske nedelje mobilnosti, realizovala je Informativno-edukativnu kampanju koja se sprovodi u okviru projekta „ZEBRA“- unapređenje znanja o bezbednosti dece i mladih u saobraćaju.

Volonteri i aktivisti PROTECTA-e su na današnjoj akciji delili propagandni materijal o bezbednosti dece i mladih u saobraćaju i vodili razgovor sa građanima Niša o bezbednosti u saobraćaju i o značaju poštovanja saobraćajnih pravila.

Projekat je podržanog od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

.

.

14.09.2016.

Raspisan Javni poziv u okviru projekta ZUP


PROTECTA je uputila Javni poziv osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Niša za uključivanje i aktivno učešće u projektu ZUP-Zeleni učenički parlament koji je finansijski podržao Grad Niš.

Projekat je usmeren ka mladima i svoj fokus ima ka podsticanju i razvijanju ekološkog načina razmišljanja kod mladih, ne samo kroz povećanje nivoa obaveštenosti već i kroz konkretne akcije.

Kroz neformalno obrazovanje/radionice koje imaju za cilj da mlade upoznaju sa metodama javnog zagovaranja/lobiranja, podstiču se mladi da aktivno učestvuju u procesima donošenja odluka u oblasti životne sredine na lokalnom nivou i budu inicijatori promena.

Javni poziv je otvoren do 28. septembra 2016. godine.

Ovde možete preuzeti javni poziv za srednje škole

Ovde možete preuzeti poziv za osnovne škole

.

.

01.07.2016.

EDUKATIVNI ČAS

„ULOGA VOLONTERA U VANREDNIM SITUACIJAMA“

slika


U okviru projekta "Priključi se! – Volonterski centar za reagovanje u vanrednim situacijama", podržan od strane Grada Niša u okviru konkursa za projekte od javnog interesa koja sprovode udruženja za 2016. godinu, PROTECTA je realizovala dva edukativna časa na temu „Uloga volontera u vanrednim situacijama“. Učesnici na ovim edukativnim časovima su bili građani Niša i volonteri organizacija civilnog društva.

slika

.

.

05.07.2016.

PROTECTA ZAPOČELA REALIZACIJU NOVOG PROJEKTA


Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA počeo je sa realizacijom projekta „ZEBRA“ - unapređenje znanja o bezbednosti dece u saobraćaju za učenike niških osnovnih škola. Projekat je podržan od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS u okviru programa za sufinansiranje projekata u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastukture čiji su nosioci udruženja i druge organizacije civilnog društva u 2016. godini.

Projekta će se realizovati u vremenskom periodu od 27. juna. do 27. novembra. 2016. godine.

Ovim projektom želimo da kroz edukaciju najmlađih, podignemo svest kod dece o bezbednosti dece u saobraćaju i o značaju poštovanja saobraćajnih pravila.

Setom aktivnosti cilj nam je da učenici, od 5 do 8 razreda niških osnovnih škola, usvoje znanja iz saobraćaja i da ih primene u različitim situacijama i tako utiču na sopstvenu i bezbednost drugih.

.

01.07.2016.

Svečano uručen Ugovor o finansiranju projekta za mlade

slika


U Gradskoj kući je PROTECTA 1.07.2016 svečano potpisala ugovor o finansiranju projekta za mlade koji je finansijski podržao grad Niš.

.

Ugovore je organizacijama uručio Gradonačelnik Niša Dr Zoran Perišić. Projekat „ZUP-Zeleni učenički parlament“ PROTECTA će realizovati u niškim osnovnim i srednjim školama u toku 2016.godine.

slika

.

.

01.07.2016.

Debata ,,Kuda nas vodi Brexit?''

slika


U organizaciji EU Info Kutka Niš je 01.Jula organizovana debata: ,,Kuda nas vodi Brexit?'' O uzrocima i posledicama referenduma u Velikoj Britaniji na kome su građani glasali za izlazak iz Evropske unije govorili su prof.dr Nebojša Raičević (Centar za javne politike EU pravnog fakulteta u Nišu), profesor Boban Stojanović (Ekonomski fakultet Niš) i predstavnik PROTECTA-e, Milan Stefanović (član Tima Evropa, i OCD PROTECTA). Neka od pitanja koja su bila pokrenuta na debati su:

.

- Da li nas je iznenadila odluka na britanskom referendumu da se izađe iz EU?

- Uticaji Brexita na Srbiju?

- Posle izglasavanja Brexita, velika raslojenost u VB - London, Škotska, Severna Irska imaju drugacije misljenje...

- Da li je raspad EU na pomolu?

- Jačanje desničarskih struja u Evropi...

- Brexitom se ukazuje na nužnost promena u EU. Šta bi valjalo menjati?

slika

.

.

29.06.2016.

REALIZOVANA ULIČNA AKCIJA PRIKLJUČI SE!

slika


Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA, u okviru projekta "Priključi se! – Volonterski centar za reagovanje u vanrednim situacijama", realizovao je uličnu akciju.

.

Volonteri i aktivisti PROTECTA-e su na današnjoj akciji delili propagandni materijal i vodili razgovor sa građanima Niša o značaju volonterizma i volonterskog rada.

.

Projekat je podržanog od strane Grada Niša u okviru konkursa za projekte od javnog interesa koja sprovode udruženja za 2016. godinu.

.

22.06.2016.

Unapređenje politika usluga socijalne zaštite u lokalnim samoupravama

slika


Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA u partnerstvu sa Gradskom opštinom Pantelej je 22. juna organizovao konferenciju „Unapređenje politika usluga socijalne zaštite u lokalnim samoupravama“ u okviru projekta „Kvalitetna socijalna zaštita u lokalnoj zajednici“ . Projekat je podržao Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju kroz program Lokalne inicijative za povećanje socijalne uključenosti i smanjenje siromaštva.

.

Konferencija je održana u Nišu, u velikoj sali Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u ulici Pariske komune bb, sa početkom od 10.30 časova.

.

Cilj konferencije je „razmena iskustava u kreiranju i implementaciji lokalnih politika od značaja za unapređenje socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva na nivou sedam lokalnih zajednica (Niša, Leskovca, Zaječara, Pirota, Kruševca, Prokuplja i Svrljiga)“ i definisanje preporuka za unapređenje politika na nivou lokalnih samouprava.

Konferenciji je prisustvovala 30-tak predstavnika, među kojima Menadžer Tim-a za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Ivan Sekulović, savetnica Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, Gordana Ković, Član gradskog veća, Svetozar Aleksov, zamenik predsednika opštine Pantelej, Aleksandar Milosavljević, kao i predstavnici drugih relevantnih ustanova i organizacija iz ovih lokalnih samouprava.

.

03.06.2016.

PROTECTA ZAPOČELA REALIZACIJU NOVOG PROJEKTA

Projekat Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA " Priključi se! – Volonterski centar za reagovanje u vandrednim siruacijama ", podržan od strane Grada Niša u okviru konkursa za projekte od javnog interesa koja sprovode udruženja za 2016. godinu, realizovaće se u periodu od 01. juna. 2016. do 31. jula. 2016. godine.

.

Svrha projekta je uspostavljanje mehanizma od javnog interesa za reagovanje u vandrednim situacijama putem društvene odgovornosti od javnog značaja.

.

Ciljanu grupu projekta čine svi radno sposobni ljudi na teritoriji grada Niša zainteresovani za učešće na projektu.

.

18.05.2016.

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA i GO Pantelej

organizuju

slika


trening Jačanje kapaciteta lokalnih aktera za korišćenje EU fondova u okviru projekta „Kvalitetna socijalna zaštita u lokalnoj zajednici“. Projekat je podržao Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju kroz program Lokalne inicijative za povećanje socijalne uključenosti i smanjenje siromaštva.

.

Trening je namenjen predstavnicima opština, uprava, kao i predstavnicima svih relevantnih ustanova i organizacija Grada Niša.

.

U toku izrade predloga projekata, učesnici treninga će imati priliku da se dodatno edukuju kroz rad, jer će se posebna pažnja posvetiti dodatnom unapređenju znanja i veština ispitivanja potreba i opisa problema, ciljnih grupa i korisnika projekta, kao i pripremi dobro izbalansiranog logičkog okvira svakog projekta. Pripremljeni logički okviri će im omogućiti da bolje odgovor​e​ na predstojeće socijalne fondove.

Trening se realizuje ​ 18. i 19. maja 2016. god. i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

.

09.05.2016.

OBELEŽEN 9. MAJ DAN EVROPE

ksz


Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA je i ove godine obeležila Dan Evrope 9.Maj pod sloganom "Evropa Otvoreno". Pod ovim sloganom Delegacija EU u Srbiji obeležava Mesec Evrope.

Danas je Niš bio u duhu ove poruke. Simboličnoj akciji PROTECTA-i se pridružilo nekoliko stotina građana Niša, pre svega mladih, ostavljajući poruke na "Zidu Evrope – Zidu mira, ljubavi, tolerancije" građanima Evrope. Poruke su usmerene ka otvorenosti Evrope, ali i otvorenosti Srbije i Nišlija ka Evropi, napretku i evrointegracijama. Neke od najlepših i najpozitivnijih poruka koje su danas Evropi poslali građani Niša su:

- Evropa to smo mi!,

- Evropa = Mladi, Ljubav, Sloboda,

- Svuda pođi, a u Evropu dođi,

- Ljubav, mir, tolerancija, stabilnost, pa opet to isto,

- Mir, zajednica, porodica – Evropa,

- I mi smo u Evropi,

- Zajedno u borbi za bolju budućnost,

- Učite muziku i volite decu,

- Evropo dolazimo uskoro!

- Nek celim svetom

. mir sada zavlada,

. nek ova pesma bude balada

. za sreću svima

. za ljubav sveta

. naša je ova Evropa lepa (DEPN)...

.

13.01.2016.

Izrađen Vodič kroz prava i usluge socijalne zaštite grada Niša


Protecta je pripremila Vodič kroz prava i usluge socijalne zaštite grada Niša koji je urađen u okviru projekta „Kvalitetna socijalna zaštita u lokalnoj zajednici“ koji se realizuje u partnerstvu sa gradskom opštinom Pantelej. Projekat je podržao Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju kroz program Lokalne inicijative za povećanje socijalne uključenosti i smanjenje siromaštva.

Osnovni cilj vodiča je da građane upozna sa pravima i merama materijalne podrške utvrđenim Zakonom o socijalnoj zaštiti i lokalnim odlukama, kao i sa uslugama socijalne zaštite koje mogu da ostvare; osnovnim podacima o ustanovama i drugim organizacijama koje obezbeđuju njihovo ostvarivanje; uslovima za korišćenje tih prava i usluga i potrebnim dokumentima, kao i mestu i načinu njihovog pribavljanja.

Ovde možete preuzeti vodič