deco  
Novosti deco
O nama deco
Naša prica deco
Kontakt deco
logo
 
Bulgarian language    French Language English language
deco Arhiva novosti   Novosti deco  
  deco
deco Arhiva_2016
deco Arhiva_2015
deco Arhiva_2014
deco Arhiva_2013
deco Arhiva_2011
deco Arhiva_2011
deco Arhiva_2010
deco Arhiva_2009
deco 2006
deco 2006
deco 2006
deco izlozba fotografija
 

neformalni klasteri

ARHUS

ACRIMA

FLARE

BEWMAN

Inicijativa mladih Niš

Znas kako

KOMS

Moguća Srbija

strategija

nif

Decentralizacija

eu kuca

 

18.12.2014.

Zid tišine prikriva aferu o stotinama izgubljenih stanova za siromašne

NIŠ SOCIJALNIM STANOVIMA KRPI RUPE U BUDŽETU!?

*Gradska stambena agencija Niš tiho prebacila pare gradu i nije zidala stanove od 2012 do 2014. godine * Pre nego što je prenela tri miliona evra gradu, Agencija izgubila još pet miliona evra evropskih para zbog direktnog dogovora o izgradnji * Parama kojih sada nema moglo se izgraditi oko 350 stanova!

eu


KOMPLETAN TEKST17.12.2014.

MOŽE LI SE OBRENOVAC PONOVITI U NIŠU?

OPASNOST IZ „DRUGOG REDA“

*Bujične reke i potoci predstavljaju veliku opasnost za eventualno plavljenje Niša, ali se na njihovoj regulaciji premalo radi. *Uz poslovičnu sporost administracije, nedostatak novca i nerešeni imovinsko pravni odnosi usporavaju radove. *Niška Banja medju najugroženijim područjima

eu


KOMPLETAN TEKST16.12.2014.

NAČELNIK UPRAVE ZA FINANSIJE GRADA NIŠA NAPLAĆIVAO KONSULTANTSKE USLUGE INKUBATOR CENTRU KOJI SE DELIMIČNO FINANSIRA IZ BUDŽETA GRADA

NAKNADA ZA UPRAVLJANJE I ZA KONSULTOVANJE!

* Sva tri člana, sada već bivšeg, NO Inkubator centra pored redovne mesečne nadoknade naplaćivala i konsultantske usluge * Budžetska inspekcija utvrdila da je na ovaj način Centar, u prošloj godini, nenamenski potrošio 765.000 dinara

eu


KOMPLETAN TEKST15.12.2014.

BENEFICIJE JAVNIH PREDUZEĆA

POLITIKA NEĆE PRIVATNE GARAŽE

*Parking sevis ne plaća komunalnu taksu za zauzeće javne površine* 40% prihoda preduzeća čine kazne* Obeležavanje novih parking mesta nije rešenje* Za izgradnju javnih garaža potrebno najmanje 30 miliona evra

eu


KOMPLETAN TEKST12.12.2014.

NAŠ SERIJAL: SRPSKI LOKALNI AERODROMI IZMEĐU POTREBE GRAĐANA I POLITIČKIH AMBICIJA LOKALNIH LIDERA (3)

NEMA LETOVA BEZ POMOĆI

* Za celu 2014. godinu aerodrom „Konstantin Veliki” od Grada Niša dobio je 9 miliona dinara što je suma koja je utrošena na razvoj sektora prevoz putnika i izmirivanje obaveza po osnovu lizinga i goriva. * U poslednje dve godine niška avio-luka nije dobila ni dinar od Republike Srbije

eu


KOMPLETAN TEKST11.12.2014.

NAŠ SERIJAL: SRPSKI LOKALNI AERODROMI IZMEĐU POTREBE GRAĐANA I POLITIČKIH AMBICIJA LOKALNIH LIDERA (2)

NA KRILIMA AUTOBUSA

* Aerodorom „Konstantin Veliki” u Nišu kao paradigma nekoordinisanosti republičke i lokalne vlasti, sujete, rivaliteta... * Od osnivanja aerodrom prati zla kob – on se više ogleda u hiru političkih lidera i konkurenciji beogradskom Aerodromu, no u stvarnoj potrebi građana jugoistoka Srbije

eu


KOMPLETAN TEKST


10.12.2014.

NAŠ SERIJAL: SRPSKI LOKALNI AERODROMI IZMEĐU POTREBE GRAĐANA I POLITIČKIH AMBICIJA LOKALNIH LIDERA (1)

LET IZNAD REALNOG

* Raste broj srpskih gradova koji žele da dobiju sopstvene aerodrome. * Ima li današnja Srbija dovoljno novca za podmirenje ovakvih ambicija? * Posle gotovo tri decenije od svečanog otvaranja i ulaganja ogromnih suma novca sa niškog Aerodroma „Konstantin Veliki” avioni – ne lete

eu


KOMPLETAN TEKST


08.12.2014.

DRŽAVA PRETVORILA VODOSISTEM SELOVA U SKADAR NA BOJANI

POTROŠENI MILIONI, A VODE NEMA

* Za vodosistem Selova potrošeno skoro 55 miliona dolara * Niš danas ima vodu samo zato što nema industriju * Grad Niš i region Toplice već 28 godina čekaju pitku vodu iz vodosistema koji se ne gradi * Država ne reaguje, a lokalni političari ćute

eu


KOMPLETAN TEKST


01.12.2014.

Zajedno smo jači

Poslušajte šta su mladi i uspešni sportisti Niša govorili u emisiji Aktivni mladi koju je PROTECTA organizovala u saradnji sa City radiom u okviru projekta “Zajedno smo jači“:


Medijske izveštaj možete naći : ovde


01.12.2014.

JAVNI POZIV

srednjim školama u Nišu za učestvovanje na projektu

„Mladi za bezbedne mlade”

Svrha projekta je jačanje kapaciteta mladih niških srednjoškolaca za aktivno učešće u društvenim tokovima i neformalnom obrazovanju na teme unapređivanja uslova za bezbedan život mladih pre svega odgovarajućeg reagovanja u slučajevima vanrednih situacija.

Projektne aktivnosti biće realizovane kroz organizovanje Javnih časova na kojima će mladi imati prilike da se kroz prezentaciji brošure o reagovanju u vanrednim situacijama informišu o vrstama vanrednih situacija, potencijalnim opasnostima, kao i načinima delovanja i reagovanja.

Pozivamo Vas da učestvujete u realizaciji ove projektne aktivnosti tako što ćete nam omogućiti da održimo Javni čas o bezbednosti mladih u prostorijama Vaše škole sa učenicima Vaše škole u toku novembra/decembra meseca tekuće 2014. godine.

Ukoliko ste zaiteresovani, vašu prijavu možete poslati do 17. novembra 2014. godine na mail: zorica@protecta.org.rs ili nas obavestiti telefonom na brojeve 018 514 360 i 522 788.

.


20.09.2014.

Creative thinking + effective communication=Entrepreneurial Youth Leader

The training course: "Creative thinking + effective communication=Entrepreneurial Youth Leader " took place in Pakostane, in Croatia from 12th till 18th of September 2014. The training course was financed by l Agency for Mobility and EU Programmes in Croatia in the frame of Erasmus + Programme. The seminar was organized by Center for Excellence in Development from Zagreb and the trainers were: Joanna Rybacka-Barisic and Anton Florijan-Barisic.

eu


Please find more about the training course HERE18.08.2014.

Počela realizacija projekta ZAJEDNO SMO JAČI

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA u partnerstvu sa Kancelarijama za mlade gradskih opština Palilula, Crveni Krst i grada Niša a uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije počinje sa realizacijom šestomesečnog projekat „Zajedno smo jači“.

Osnovna ideja projekta "Zajedno smo jači" je da se mladi iz srednjih i osnovnih niških škola podstaknu za aktivno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena uz negovanje zdravih i bezbednih stilova života, kao i za zadovoljavanje svojih potreba u oblasti kulture i zaštite životne sredine.

Projekat će biti realizovan u srednjim i osnovnim školama na teritoriji partnerskih opština i grada Niša kroz organizovanje tematskih radionica iz oblasti bezbednosti mladih, reciklaže i kreativnih sportova.


15.08.2014.

Završen međunarodni volonterski kamp u Doljevcu

U periodu od 5. do 15. avgusta održan je međunarodni volonterski kamp u Doljevcu koji su organizovali Resurs centar za Srednjebanatski okrug, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina u saradnji sa Resurs centrom za Nišavski okrug, PROTECTOM, a u cilju pomoći ugroženima od poplava.

Petoro volontera iz Srbije i tri volonterke iz Češke su vredno radili na sanaciji Doma za odrasla i invalidna lica u Doljevcu koji je pretrpeo štete tokom majskih poplava.

Volonteri su tokom svih ovih dana krečili, uređivali enterijer Doma, družili se sa korisnicima Doma. Za vreme njihovog boravka, PROTECTA je organizovala obilazak Niša, druženje na Igrama na vodi povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, kao i zajednički odlazak na Nisville Jazz Festival.

Ovaj volonterski kamp je privukao veliku pažnju medija, te priloge o kampu možete naći na TV Prva, RTS-u, Niškoj televiziji...a između ostalih, kamp je posetio i državni sekretar za omladinu, Nenad Borovčanin.


Medijske izveštaje možete naći : ovde


14.08.2014.

Održane Igre na vodi povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih

U ponedeljak, 11.8.2014. održane su igre na vodi na gradskom bazenu Čair povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih pod nazivom “Mladi bez granica”.

Organizatori ove manifestacije su bili koalicija Inicijativa mladih Niš, čija je PROTECTA članica, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša i pod pokroviteljstvom Grada Niša. Igre su takođe podržali i Ministarstvo omladine i sporta, Nisville Jazz Festival, Turistička organizacija Niša i mnogi drugi.


Ukupno 6 ekipa se takmičilo u programu koji je pored igara na vodi sadržao i zabavno-umetnički program u pauzi između igara.


Fotografije sa igara na vodi možete naći : ovde

Press kliping sa ove manifestacije možete naći : ovde


13.08.2014.

REZULTATI KONKURSA "MLADI SU ZAKON 2014"

Na konkurs za finansiranje omladinskih projekata u cilju podsticanja aktivizma, volonterizma i humanosti mladih za Nišavski okrug se prijavilo 28 organizacija/grupa.

Petočlana komisija je izabrala sledeće predloge projekta koji će biti finansirani u okviru programa MLADI SU ZAKON 2014:


1. Odred izviđača „Josif Pančić“ (Niš) - Jesenje radosti, 57.000,00

2. Ekipa iz kraja (Niš) - Teretana za ekipu, 70.000,00

3. Vitalis (Aleksinac) - Zdravo, 70.000,00

4. NOG „ MASLAČAK“ (Merošina) - Postavljanje terena za odbojku na pesku, 52.000,00

5. Društvo mladih niških vizionara (Niš) - 2014. – Veliki mir, 59.200,00

6. Sportski klub Oksidžen (Niš) - Sreća na točkićima, 60.000,00

7. Centar za unapređenje društvene svesti - Super građanin (Niš) - Bojom na nekulturu, 58.000,00

8. Zaštitari (Niš) - Recikliraj za poplavljene, 65.885,00

9. RTV Bum 018 (Niš) - Radio volonter, 61.500,00

10. Omladinski centar EUNI (Niš) - Edukuj vršnjake o značaju tolerancije !, 60.200,00


PROTECTA čestita svim organizacijama i grupama i zahvaljuje se svima koji su uzeli učešće na ovom konkursu


01.07.2014.

PROTECTA POČELA SA REALIZACIJOM PROJEKAT

„GRAĐANSKA OSMATRAČNICA - PODIZANJE KAPACITETA MLADIH NOVINARA ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO“

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom, Departman za komunikologiju i novinarstvo - Centar za medijska istraživanja iz Niša realizuju projekat „Građanska osmatračnica - Podizanje kapaciteta mladih novinara za istraživačko novinarstvo“. Projekta je podržan od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Realizacija projektnih aktivnosti realizovaće se u periodu od 01. jula 2014 do 30. juna 2015. godine.


Opšti cilj projekta je unapređenje demokratije i demokratskih sistema kroz osnaživanje novinara za rad u istraživačkom novinarstvu i izveštavanju o transparentnijoj potrošnji javnih sredstava. Ciljnu grupu ovog projekta čine studenti sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo u Nišu koji će se baviti javnim finansijama i izveštavanjem o javnim finansijama.


27.06.2014.

PROTECTA je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i životne sredine i UNDP-om Srbija organizovala u Regionalnoj privrednoj komori radionicu pod nazivom

„Politika u oblasti klimatskih promena – važnost uključivanja klimatskih promena u sektorske i lokalne/regionalne razvojne ciljeve”.

eu

Radionica je organizovana u okviru projekta “Drugi nacionalni izveštaj R.Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime”, a svoje istraživanje i dosadašnje rezultate predstavili su predstavnici Ministarstva, UNDP-a, Tima za procenu ranjivosti i mere prilagođavanja, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela grada Niša i profesori Mašinskog fakulteta u Nišu.


Ciljevi radionice bili su podizanje svesti na nivou lokalnih samouprava na teme:


• Osnovnih informacija o problematici klimatskih promena – uključujući i nacionalne nivoe emisija, mmere mitigacija, uticaje klimatskih promena, ranjivost i prilagođavanje;

• Politika klimatskih promena na nacionalnom i međunarodnom nivou (uključujući zakonodavstvo EU i Okvirnu konvenciju UN o promeni klime);

• Mogućnosti održivog razvoja na lokalnom nivou u kontekstu klimatskih promena;

• Aktivnosti na izradi Drugog nacionalnog izveštaja R Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime.


Radionici je prisustvovalo preko 60 učesnika iz regiona južne Srbije i to iz sektora Lokalnih samouprava, Javnih preduzeća, Instituta , prestavnika civilnog društva....

Više o samoj radionici iz perspektive lokanih medija možete pogledati: ovde


18.06.2014.

Ресурс центар за Нишавски округ, Центар за развој грађанског друштва PROTECTA уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта расписује

КОНКУРС за финансирање

КОНКУРС за финансирање ОМЛАДИНСКИХ ПРОЈЕКАТА У ЦИЉУ ПОДСТИЦАЊА АКТИВИЗМА, ВОЛОНТЕРИЗМА и ХУМАНОСТИ МЛАДИХ

eu

Нишавски округ


У складу са Законом о младима и Националном стратегијом за младе, Ресурс центар за Нишавски округ, Центар за развој грађанског друштва PROTECTA вас позива да учествујете на конкурсу за финансирање омладинских волонтерских пројеката „МЛАДИ СУ ЗАКОН“.

Ако сте креативни, храбри, хумани, ако желите да омогућите квалитетнији живот вршњацима, али и другим суграђанима у својој локалној заједници и имате између 15 и 30 година, учествујте у програму који има за циљ да подстиче активизам, волонтеризам и хуманост младих широм Србије!


ТЕМА КОНКУРСА:

Конкурс је намењен вама, креативцима, који кроз активно учешће младих и волонтерско ангажовање:


• промовишете солидарност и хуманост

• учествујете у уређењу јавних простора у којима млади проводе слободно време и/или организујете активности за младе у тим просторима

• учествујете у акцијама заштите животне средине

• промовишете међугенерацијску сарадњу

• промовишете разумевање, толеранцију и једнаке шансе за све младе

• промовишете здраве и безбедне стилове живота

• подстичете предузетнички дух код младих


НАПОМЕНА: С’ обзиром на природну катастрофу која је задесила Србију и потребе санације последица полава, неопходо је да сваки омладински пројекат буде и хуманитарног карактера и буде на неки начин усмерен на подручја погођена поплавама.

КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ:

На конкурс могу да се пријаве удружења младих и неформалне омладинске групе састављене од најмање пет чланова, као што су ђачки или студентски парламенти, разне омладинске секције и друге групе младих са територије Нишавског округа. Неформалне омладинске групе морају имати минимум једну пунолетну особу.

Напомена за вас: уколико желите да се пријавите као регистровано удружење младих, Ресурс центар за Нишавски округ Вас може информисати о упису у Јединствену евиденцију удружења младих, удружења за младе и њихових савеза, коју води Министарство омладине и спорта. Током трајања програма, биће неопходно да будете евидентирани да бисте ушли у процедуру избора омладинских волонтерских пројеката који ће бити финансирани. Неформалне омладинске групе не треба да буду евидентиране.

Пријавите се на Конкурс слањем попуњеног обрасца за писање предлога омладинског пројекта до 25. јула 2014. године на еmail: milan.p@protecta.org.rs , или поштом на следећу адресу:

Центар за развој грађанског друштва PROTECTA

Обреновићева бб, ТПЦ Калча Б1-43

18000 Ниш

са назнаком: „МЛАДИ СУ ЗАКОН – пријава на конкурс“.

Смернице за подношење пројектних идеја можете наћи ovde

Образац за писање предлога омладинског пројекта можете наћи ovde

или на омладинском Интернет порталу: www.mos.gov.rs/mladisuzakon, а за сва питања везано за процедуре пријављивања на конкурс можете се обратити: Центру за развој грађанског друштва PROTECTA, Обреновићева бб, ТПЦ Калча Б1-43 из Ниша, путем електронске поште на еmail: milan.p@protecta.org.rs или телефоном на број: 018 522 788.

Пријави се на конкурс који траје од 18. јуна до 25. јула 2014. године!

БУДИ ХУМАН!

АКТИВИРАЈ СЕ и Ти!

10.06.2014.

„Razvoj usluga socijalne zaštite u gradu Nišu“

eu

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA je kao završnu manifestaciju projekta „Razvoj usluga socijalne zaštite u gradu Nišu“ organizovala okrugli sto sa preko 20 –oro predstavnika svih relevantnih aktera socijalne zaštite u gradu Nišu. Ciljevi okruglog stola su bili:


1. Prezentacija Plana razvoja usluga socijalne zaštite u gradu Nišu - koji je rezultat projekta, na kome je radila Radna grupa kojom je predsedavao Branislav Ranđelović, gradski većnik zadužen za socijalna pitanja.

2. Diskusija na temu: „Druge usluge socijalne zaštite i mogućnost njihovog daljeg razvoja u procesu izrade Strategije socijalne zaštite grada Niša”.


Okrugli sto je održan 27. maja 2014. godine, u prostorijama Media centar Niš, Pobedina br. 38. sa početkom od 11.00 časova.

Ovaj projekat je podržalo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike u okviru Sektora za brigu o porodicu i socijalnu zaštitu.


09.06.2014.

Održana je EnE14/ENV.net Konferencija „Životna sredina ka Evropi“

U Beogradu je 5.juna u PKS održana deseta po redu Konferencija o životnoj sredini sa preko 200 učesnika, predstavnika Ministarstava, eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva , predstavnika institucija i nevladinog sektora. Ovo je ujedno bio i događaj kojim je obeležen Svetski dan životne sredine. Jedinstveni stav svih učesnika konferencije bio je da životna sredina kao sektor treba da bude značajan prioritet u procesu pregovora sa EU.

Na Konferenciji je predstavljen i projekat „ Moj izbor, moje pravo- Zdrava životna sredina!“ koji PROTECTA realizuje uz finansijsnu podršku ENV.net-a. Projekat je predstavila Zorica Stevanović.

Više o samoj konferenciji, učesnicima i temama možete pročitati ovde


06.06.2014.

Oкругли сто

Borba protiv korupcije u Srbiji – dostignuća i izazovi

U Nišu je 6. juna održan okrugli sto u organizaciji Partnera za demokratske promene Srbija pod nazivom:

Borba protiv korupcije u Srbiji – dostignuća i izazovi


Iako je institucionalni okvir za borbu protiv korupcije u Srbiji ustanovljen usvajanjem novih zakonskih rešenja i formiranjem nezavisnih regulatornih tela, ova pojava je i dalje prisutna u svim sferama nešeg društva. Korupcija usporava ekonomski razvoj, narušava stabilnost institucija, slabi državu i sprečava dalji napredak u procesu evropskih integracija zemlje. Okrugli sto deo je projekta Aktivni građani protiv korupcije; primena dobrih praksi u borbi protiv korupcije u lokalnoj zajednici koji sprovode Partneri za demokratske promene Srbija i Pravni skener uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Vlade Republike Srbije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom. Održavanje okruglog stola u Nišu je pomogla OCD PROTECTA.


Panelisti na okruglom stolu su bili:

- Katarina Simić, Agencija za borbu protiv korupcije, (Planovi integriteta kao mehanizam prevencije korupcije

- Novica Simić, Gradska opština Pantelej, načelnik uprave (Prevencija korupcije kroz prepoznavanje procedura u radu Gradske opštine Pantelej koje mogu biti osetljive na korupciju)

- Milan Stefanović, Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA (Uloga udruženja građana u borbi protiv korupcije na lokalnom i nacionalnom nivou)

- Uroš Mišljenović, Partneri za demokratske promene Srbija (Stavovi građana o korupciji u Srbiji)


05.06.2014.

Oкругли сто

Центар за развој грађанског друштва PROTECTA је 05. Јуна организовао округли сто на тему:

„Град Ниш у ванредним ситуацијама“


eu

Након елементарних непогода које су задесиле нашу земљу у последњих месец дана и катастрофалних последица, сматрамо да је неопходно сагледати спремност Града Ниша и свих релевантних субјеката за правовремено и адекватно реаговање у оваквим ситуацијама.


Зато смо на овај округли сто позвали представнике релевантних институција који су директно задужени за сектор безбедности и реаговање у ванредним ситуацијама. У препуној сали Медија центра имали смо активну дискусију свих учесника, на дефинисању постојећих проблема, препрека и потреба са циљем како да превентивно делујемо на ризике, одговоримо на изазове и ублажимо последице од различитих катастрофа које могу погодити наш регион.

Један од циљева скупа је био и да се на једном месту обједине сви постојећи ресурсе у заштити, спасавању и реаговању у ванредним ситуацијама.

На округлом столу су се између осталог чула и следећа питања:

* Да ли постоји и шта ради Цивилна заштита

* Какве су финансије града за систем заштите и спашавања

* Какво је стање људских и техничких ресурса

* Систем комуникација

* Умреженост институција

* Шта са обуком за реаговање у ванредним ситуацијама (како грађана тако и професионалаца)

* Да ли постоје базе података волонтера

* Где су у причи научне институције, организације цивилног друштва

* Да ли је стратегија за безбедност града мртво слово на папиру или документ који се користи у изради планова за реаговање у ванредним ситуацијама....


Питања, предлози, проблеми уочени и изнети на округлом столу ће у најкраћем року бити предати надлежним локалним и националним институцијама како би се радило на превентиви и бољој припреми Града за ванредне ситуације.

С обзиром да елементарне непогоде директно утичу и на квалитет и стање животне средине сматрамо да је ова тема у ситуацији у којој се тренутно налази наша земља адекватан начин за обележавање 5. Јуна – Светског дана заштите животне средине.04.06.2014.

KONFERENCIJA „RIZICI OD KORUPCIJE U POLICIJI I JAČANJE INTEGRITETA POLICIJE“

U Beogradu je u utorak, 3. Juna održana konferencija sa glavnim ciljem da se kroz razmenu informacija utvrde rizici od korupcije u policiji i predlože preporuke za jačanje integriteta policije i policajaca. Neka od pitanja i oblasti koje su obrađene na konferenciji su: Koji su rizici od korupcije u policiji, na koji način jačati integritet policije i kako se sprovode antikorupcijske mere u policiji.


Konferenciju je otvorila Sonja Stojanović Gajić, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, a njeni glavni sagovornici su bili:


* Ambasador Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji;

* Antje Rothemund, šefica Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji;

* Marija Obradović, predsednica Odbora predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove u Narodnoj skupštini Republike Srbije;

* Tatjana Babić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, i drugi.


Tokom konferencije se raspravljalo o sledećim pitanjima:


* zbog čega je važno jačati integritet policije iz ugla pristupanja Srbije Evropskoj uniji;

* koji su glavni nalazi i preporuke Saveta Evrope i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku u cilju jačanja integriteta policije i policajaca;

* koji su strateški prioriteti Ministarstva unutrašnjih poslova za jačanje integriteta policije;

* sa kojim izazovima u radu se unutrašnji kontrolori u policiji suočavaju;

* na koji način planovi integriteta mogu da utiču na jačanje odgovornosti policije;

* koja je uloga organizacija civilnog društva i policijskih sindikata u borbi protiv korupcije u policiji.


Jedan od uvodnih panelista na konferenciji u okviru sesije „Uloga civilnog društva u jačanju integriteta policije“ je bio i Milan Stefanović kao predstavnik PROTECTA-e.


Konferencija je završna aktivnost na projektu „A-COP: Civilno društvo protiv korupcije u policiji“ koji sprovodi Beogradski centar za bezbednosnu politiku uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. PROTECTA je aktivno učestvovala u sprovođenju ovog projekta kao jedna od organizacija koje su obrađivale slučajeve korupcije u policiji u Srbiji. PROTECTA je u okviru studije slučaja obradila korupciju u žandarmeriji.


02.06.2014.

Okrugli sto – Izmene i dopune Zakona o mladima

eu

Danas, u ponedeljak 2. juna sa početkom od 12 časova, u velikoj Sali Skupštine Grada Niša je održan okrugli sto na temu izmena i dopuna zakona o mladima.

Okrugli sto je organizovalo Ministarstvo omladine i sporta Vlade Republike Srbije a uz tehničku podršku PROTECTE kao Resurs Centra za mlade za Nišavski okrug.

Gosti i govornici ispred Ministarstva su bile Snežana Klašnja, pomoćnik ministra i Vesna Vidojević, samostalni saradnik Ministarstva omladine i sporta. Skup je moderirao Milan Stefanović ispred PROTECTE.

GAktivno učešće u diskusiji su uzeli Adriana Anastasov, narodna poslanica i predsednica Saveta za mlade grada Niša, Milan Pešić, gradski većnik za omladinu i sport i Marjan Doca Cvetković, predsednik upravnog odbora KOMS-a, kao i mnogi drugi subjekti koji se bave pitanjem omladinske politike u Nišu.

27.05.2014.

Округли сто Закон о младима

Центар за развој грађанског друштва PROTECTA као Ресурс Центар за младе за Нишавски округ Вас позива да присуствујете и узмете активно учешће на округлом столу у организацији Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије који ће бити одржан у понедељак 2. јуна са почетком од 12 часова у великој сали Скупштине града.

Теме округлог стола су анализа, измене и допуне Закона о младима. Округлом столу ће присуствовати помоћник министра Снежана Клашња.

Позив и упитник за коментаре у вези са Законом о младима можете наћи овде

20.05.2014.

HUMANITARNE AKTIVNOSTI U NIŠU

Zvanični punktovi


1. Kancelarija za mlade, od 9h - 20h, Obrenovićeva 38

2. Odred izviđača "Josif Pančić", od 9h - 20h, Branka Krsmanovića BB, kod supermarketa Idea

3. Odred izviđača "Vožd", od 16h - 20h, OŠ "Vožd Karađorđe", ulaz iz dvorišta (centar grada)

4. Crveni krst Niš, od 09h - 20h, Obrenovićeva 39

• Niško Sajmište, Duvanište, centralni pult za humanitarnu pomoć

• U pet šopu "Fido" od 11h - 17h moguće je doneti hranu za mačke i pse. Akcija traje do srede.


Prioriteti:


1. Dezinfekciona sredstva na bazi hlora

2. Gumene rukavice

3. Gumene čizme

4. Flaširana voda

5. Konzervirana hrana

Crveni Krst Niš kontakt: 018/511-316


SMS pomoć na broj 1003


Vlada Republike Srbije saopštila je da se pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima Srbije može slati i putem SMS poruka na broj 1003, za sve tri mreže mobilnih operatora – „Telenor“, „Telekom“ i „VIP mobil“. Cena poruke je 100 dinara, a sredstva će biti usmerena na račun Vlade Republike Srbije posebno otvoren za prikupljanje pomoći.

Dinarski i devizni račun za pomoć postradalima u poplavama

Vlada Republike Srbije otvorila je dinarski i devizni račun na koji zainteresovani mogu da uplaćuju pomoć namenjenu postradalima u poplavama.

Pomoć ugroženima može da se uplati na dinarski račun 840-3546721-89, svrha uplate: otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave.

Pomoć može da se uplati i na namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava 01-504619-100193230-000000-0000.


20.05.2014.

PROTECTA je odabrana od strane UNDP-a u Srbiji za organizaciju radionice na jugu Srbije na temu klimatskih promena

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine sprovode projekat „Priprema Drugog izveštaja Republike Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime“.


Cilj projekta je da se ojačaju nacionalni kapaciteti za implementaciju Konvencije i da se na što efikasniji način uključi problem klimatskih promena u sve sektorske i nacionalne prioritete,kao i da se pripremi Drugi izveštaj Republike Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime.

S tim u vezi, biće organizovane tri radionice u periodu maj-jun 2014.g. i to u Nišu, Subotici i Bajinoj Bašti sa ciljem podizanja svesti svih zainteresovanih strana na nacionalnom nivou u oblasti klimatskih promena.

PROTECTA će organizovati radionicu za teritoriju juga Srbije


19.05.2014.

Odabrane srednje škole sa teritorije Niša u kojima će biti realizovan Javni čas na temu životne sredine

Na osnovu poziva koji je 05.05.2014. godine upućen svim srednjim školama na teritoriji Niša prijavilo se 11 srednjih škola u kojima će biti organizovan Javni čas na temu životne sredine i politika životne sredine.


Srednje škole u kojima će biti održan Javni čas:


1. MTŠ “15. maj”

2. Gimnazija “9. maj”

3. Pravno-poslovna škola Niš

4. ETŠ “Mija Stanimirović”

5. Prehrambeno-hemijska škola

6. Škola mode i lepote

7. Prva niška gimnazija “Stevan Sremac”

8. Mašinska škola Niš

9. Trgovinska škola Niš


10. Medicinska škola “ Dr Milenko Hadžić”

11. Ekonomska škola Niš


Javni čas je deo projektnih aktivnosti na projektu “ Moj izbor,moje pravo- Zdrava životna sredina !” koji PROTECTA realizuje uz finansijsku podršku ENV.net mreže. Javni časovi u srednjim školama biće realizovani u toku maja i juna 2014. godine.


Javni poziv mozete preuzeti ovde


17.05.2014.

Mesta u Nišu za prikupljanje hrane, higijene, odeće, i ostale humanitarne pomoći

Ukoliko ste u mogućnosti, pomoć možete uputiti na sledećim lokacijama u Nišu:


Crveni Krst - Obrenovićeva 39 - subota od 8 do 14h

Studentski kulturni centar - Dvorište Univerziteta u Nišu, ulaz iz Šumatovačke ulice - subota od 12-18h

Narodno pozorište - Sinđelićev trg - subota od 11 do 17h

Odred izviđača "Lola" - Ulica Živorada Kostića Moravca bb (Pantelej) - subota od 9 do 21h

Odred izviđača "Josif Pančić" – Branka Krsmanovića BB, kod supermaketa Idea (Medijana) - subota od 9 do 20h

Odred izviđača "Vožd" - OŠ "Vožd Karađorđe", ulaz iz dvorišta (centar grada) - subota od 9 do 20h

Odred izviđača "Mija Stanimirović" – OŠ "Ratko Vukićević", ulaz iz dvorišta (Čair) - subota od 9 do 20h.

Odred izviđača "Kralj Petar Prvi" – istureno deljenje OŠ "Kralj Petar I" u Pasi poljani,Vojvode Putnika 8-subota od 9 do 20h

Odred izviđača "Đuka Dinić" - Svetolika Rankovića 43 - subota od 9 do 20h

Kancelarija za mlade grada Niša - Obrenovićeva 38 - subota od 9 do 20h


SMS pomoć na broj 1003


Vlada Republike Srbije saopštila je da se pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima Srbije može slati i putem SMS poruka na broj 1003, za sve tri mreže mobilnih operatora – „Telenor“, „Telekom“ i „VIP mobil“. Cena poruke je 100 dinara, a sredstva će biti usmerena na račun Vlade Republike Srbije posebno otvoren za prikupljanje pomoći.

Dinarski i devizni račun za pomoć postradalima u poplavama

Vlada Republike Srbije otvorila je dinarski i devizni račun na koji zainteresovani mogu da uplaćuju pomoć namenjenu postradalima u poplavama.

Pomoć ugroženima može da se uplati na dinarski račun 840-3546721-89, svrha uplate: otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave.

Pomoć može da se uplati i na namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava 01-504619-100193230-000000-0000.


09.05.2014.

Obeležen Dan Evrope u Nišu BALKANSKA ULICA EVROPSKIH VREDNOSTI!

eu

U Nišu je u organizaciji Koalicije Inicijative Mladih Niš i drugih organizacija civlnog društva 9.maja 2014.godine obeležen Dan Evrope.

U Balkanskoj ulici je organizovan prigodan program a penaestak organizacija civilnog društva su imale svoje standove sa materijalima u vezi EU integracija ili participacije mladih. Ova ulična akcija je bila praćena muzičko zabavnim performansom.

Na početku skupa su se ispred organizatora obratili:

Marjan Cvetković Doca (Otvoreni klub)

Mladen Velojić (medija Centar Niš),

ispred Grada Niša se obratio većnik Milan Pešic

U organizaciji OCD PROTECTA, njeni predstavnici, srednjoškolci pobednici takmičenja u besedništvu 'EUglas' su imali prigodne besede na temu EU integracija.

OCD "Zajedno stvaramo" je u okviru akcije sprovela i edukativnu radionicu sa mladima «Srbija na putu ka EU».

U organizaciji OCD Otvoreni Klub je u velikoj sali Bioskopa Kupina organizovana panel diskusija:‘’Together we grow! / Zajedno napredujemo!’’ (panel diskusija koja je obuhvatila sledeće teme: inkluzija; međusektorska saradnja; obrazovanje za sve).

Takodje u organizaciji Otvorenog kluba je organizovan i forum teatar predstava “Kako mama kaže”.

Na kraju programa je u Kupina bioskopu odrzana projekcija filma u okviru ‘’Festivala evropskog filma’’


05.05.2014.

PROTECTA upućuje Javni poziv srednjim školama na teritoriji Niša za prijavu učešća u projektu

„Moj izbor, moje pravo – Zdrava životna sredina!“

Poziv mozete preuzeti ovde

05.05.2014.

Održana sednica radne grupe Nacionalnog konventa na temu

Klimatske promene i Srbija: između ciljeva Evropske unije i nacionalnih prioriteta i mogućnosti


Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NK EU) nastavlja sa radom i u 2014. godini, kroz organizaciju sednica u okviru projekta „Znam kako da delujem“ (KnowHow2Act) koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji, u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, Centrom za razvoj građanskog društva PROTECTA i organizacijom UNECOOP, a uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Cilj projekta jeste poboljšanje i povećanje učešća civilnog društva u procesima donošenja odluka u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou u procesu evropske integracije kroz program obuka namenjenih jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva.

U dosadašnjem radu, NK EU je postigao zapažene rezultate, koji su predstavljeni kroz usvojene preporuke, u kontekstu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

NK EU 2014 se sastoji od Predsedništva i tematskih Radnih grupa (po 40 članova).

Radna grupa „Životna sredina“, koja radi u okviru NK EU je održala četvrtu sednicu, u Beogradu, 5. maja 2014. godine, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, na temu:

Klimatske promene i Srbija: između ciljeva Evropske unije i nacionalnih prioriteta i mogućnosti

Članovi Radne grupe „Životna sredina“ aktivno su učestvovali u formulaciji predloga i preporuka koji će u formi kratkog predloga za praktičnu politiku (policy paper) biti distribuirani donosiocima odluka.

Na ovom skupu svoja izlaganja su imali:

• Danijela Božanić, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

• prof. Dragoljub Todić, interni ekspert Radne grupe

• Zvezdan Kalmar, CEKOR Subotica

• prof. Radmilo Pešić, Poljoprivredni fakultet u Beogradu

• Ljubinka Kaluđerović- Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

PROTECTA-u koja je partner na ovom projektu je u radnoj grupi predstavljao Milan Stefanović


30.04.2014.

ODRŽAN III SASTANAK RADNE GRUPE

30.04.2014. je održan III sastanak radne grupe za izradu Planova razvoja usluga socijalne zaštite i praćenje koja je formirana u okviru projekta "Razvoj usluga socijalne zaštite u gradu Nišu". Radna grupa je na ovom sastanku dala komentare i vodila diskusiju o nacrtu Plana razvoja usluga socijalne zaštite koji je pripremio konsultantski tim, mapirani su podaci koji nedostaju u nacrtu Plana i razmatrane mogućnosti dolaženja do tih podataka. Konsultantski tim je predstavio i zaključke sa radionice sa korisnicima koja je održana prethodnog dana o :


1. Dostupnosti usluga - Dostupnost informacija o uslugama i nivo informisanosti korisnika, Fizička dostupnost usluge (udaljenost lokacije, prevoz, pristupačnost objekta), Ispunjavanje kriterijuma za korišćenje usluge.

2. Sadržaj usluge i prilagođenost potrebama korisnika - Mogućnosti korisnika da utiču na sadržaj usluge i raspored aktivnosti

3. Odnos korisnika i osoblja koje pruža uslugu - Komunikacija osoblja sa korisnicima, Posvećenost i stručnost osoblja


15.04.2014.

Panel diskusija: KORUPCIJA U POLICIJI U SRBIJI

PROTECTA i Beogradski centar za bezbednosnu politiku su u utorak, 15. aprila 2014. godine organizovali panel diskusiju o korupciji u policiji.


Rezultati istraživanja javnog mnjenja o stavovima građana i policajaca o korupciji, te procene rada policije, statistički pokazatelji o pokrenutim krivičnim prijavama protiv policajaca i različite afere povodom rada MUP-a tokom 2013. godine ukazuju na to da je korupcija u policiji veoma prisutna i da je time narušen integritet policije i njenih službenika. Pored toga, u Srbiji ne funkcioniše valjano skladan sistem unutrašnje kontrole policije, koji bi trebalo da, zajedno sa institucijama spoljašnjeg nadzora i kontrole, osigura da policija ne deluje izvan pravila, te da istovremeno povećava odgovornost policijskog službenika. Upitna je i realizacija strateških dokumenata za smanjenje korupcije u policiji. Sve rečeno, zajedno, ne doprinosi ispunjenju očekivanja većine građana da bi policija trebalo da ima ulogu predvodnika borbe protiv korupcije u Srbiji.


Na panel diskusiji u prepunoj Sali Medija centra Niš se diskutovalo o:

1. posledicima koruptivne prakse u policiji u Srbiji;

2. koruptivnim radnjama policajaca;

3. načinima borbe protiv korupcije u policiji u Srbiji.


Svoja izlaganja su imali:

• Korupcija u policiji u Srbiji; Predrag Petrović, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

• Slučaj iz Niša: Korumpiranom policajcu samo uslovna kazna; Jovana Strahinić, Južne vesti

• Žandarmerija, jedinica za kriminalne operacije?; Milan Stefanović, PROTECTA

• Izazovi u borbi protiv korupcije u policiji; Saša Đorđević, Beogradski centar za bezbednosnu politiku


Na linkovima mozete preuzeti elektronsku verziju knjiga koje su promovisane na panelu:

„PROCENA KORUPCIJE U POLICIJI U SRBIJI“

„KORUPCIJA U POLICIJI – SLUČAJEVI”


08.04.2014.

Seminar o razvojnoj pomoći uspešno organizovan u Leskovcu

Koalicija za nadzor razvojne pomoći „Aid Watch Serbia“ čiji je aktivni član i PROTECTA organizovala je seminar o planiranju i praćenju razvojne pomoći u Leskovcu, od 5. do 8. aprila 2014. godine. Veoma interesantna i poučna predavanja i radionice vodili su Marjan Huč, koordinator nacionalne aid watch platforme Slovenije, Tihomir Popović iz hrvatske nacionalne aid watch platforme i Bojan Maričić i Aleksandar Kolekeski iz Makedonskog centra za evropsko obrazovanje(MCET).

Održavanje ovog seminara u kome je učešće uzelo dvadesetak domaćih OCD omogućio je Fond za otvoreno društvo.

Više o koaliciji za nadzor razvojne pomoći i o ovom seminaru možete saznati ovde

31.03.2014.

Garancija omladini za zapošljavanje

Centar za razvoj Srbije je objavio publikaciju „Garancija omladini za zapošljavanje – Moguća ili nemoguća misija u Srbiji“ u kojoj možete naći informacije o mehanizmima i merama usmerenih ka smanjenju nezaposlenosti mladih u zemljama članicama Evropske unije, uz analilzu postojećeg stanja u Srbiji i mogućnostima primene predloženih mera.

Pomoc pri izradi ove publikacije je pruzila i PROTECTA organizacijom istoimenog okruglog stola u Nisu prosle godine, u saradnji sa Centrom za razvoj Srbije.

Besplatnu publikaciju „Garancija omladini za zapošljavanje – Moguća ili nemoguća misija u Srbiji“ mozete preuzeti ovde


31.03.2014.

PROTECTA počinje realizaciju projekta „Moj izbor, moje pravo –zdrava životna sredina !”

PROTECTA je jedna od dve organizacije sa teritorije Republike Srbije kojoj će biti finansiran projekat u okviru ENV.net mreže podržane od strane Evropska unija po pozivu EU: posmatramo i učimo da bi bili spremni!

ENV.net je mreža formirana od strane EU na teritoriji zapadnog Balkana i Turskoj sa ciljem unapređivanja uticaja stanovništva na proces reformi u sektoru životne sredine kao podrška približavanja Evropskoj uniji.


Projekat će se realizovati u Niškim srednjim školama sa ciljem da se:


- Približe i predstave politike životne sredine E U i njihova usaglašenost sa zakonodavstvom Srbije u oblasti životne sredine.

- Podstakne kritičko i sveobuhvatno razmišljanje srednjoškolaca na temu životne sredine i ukaže na neophodnost poštovanja načela održivog razvoja i očuvanja životne sredine.

- Obezbede uslovi za aktivno učešće mladih u donošenju odluka u vezi zaštite životne sredine i održivog razvoja na teritoriji Grada Niša.


29.03.2014.

SAT ZA NAŠU PLANETU 2014

eu

Akcija pod nazivom ‘’Sat za našu planetu’’ biće obeležena u Nišu subotu 29.03.2014. godine sa početkom u 20:00 časova u amfiteatru na nišavskom keju.

Pripremljen je prigodni program, dok je samo gašenje svetala predviđeno za termin od 20:30 – 21:30 časova.

Aktivnosti će biti realizovane od strane Grada Niša, Arhus centra Južne i Istočne Srbije, OCD Prostor – CEM, brojnih organizacija civilnog društva, Gradskih opština, javnih i privatnih preduzeća, kao i brojnih škola.

Sat za našu planetu je globalna kampanja u koju se uključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da je moguće nešto preduzeti po pitanju ublažavanja posledica klimatskih promena i da je moguće promeniti svoje svakodnevne navike za dobrobit planete i svih nas koji na njoj živimo.


Program akcije “SAT ZA NAŠU PLANETU 2014.


20:00 – 20:30 – Nastup benda Son de Mar

20:30 – 21:30 – Pozdravna reč predstavnika Grada

............- Recital Anice Dinić i Nikolija Stojanović

............- Nastup Mešovitog hora Gimnazije ”9 maj”

............- Vatreni performans - Olga Petrović iz ”Otvorenog kluba” uz ritmičku pratnju

............- Nastup Ženskog Akademskog Hora SKC-a

............- Plesni klub Havana

............- Live painting – Dunja Ćirić i Dimitrija Savić

21:30 - Paljenje svetla


20.03.2014.

Oformljena radna grupa za implementaciju akcionog plana strategije bezbednosti mladih Grada Niša

Skupština Grada Niša je na sednici održanoj 26. decembra 2013 donela odluku o usvajanju Strategije bezbednosti mladih Grada Niša. Sastavni deo Strategije je Akcioni plan, čija bi implementacija u velikoj meri doprinela zaštiti bezbednosti mladih.

Povodom nemilih događaja u našem gradu gde su žrtve bili mladi ljudi, u februaru je organizovan sastanak institucija i organizacija koje se bave mladima gde su pokrenute mnoge teme u vezi bezbednosti mladih, a između ostalog i inicijativa za formiranje radne grupe. Radna grupa za implementaciju akcionog plana strategije bezbednosti mladih Grada Niša je odlukom Gradonačelnika Prof.dr Zorana Perišića oformljena 11.03.2014, a na predlog Uprave za omladinu i sport.

Jedan od petnaest članova radne grupe je i Milan Stefanović, predstavnik PROTECTA-e.


03.03.2014.

Održana radna sednica grupe „Životna sredina“u okviru Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji (NK EU)

eu

PROTECTA je u saradnji sa partnerima na projektu „Znam kako da delujem“ organizovala treću po redu sednicu NK EU u Nišu.U dosadašnjem radu, NK EU je postigao zapažene rezultate koji su predstavljeni kroz usvojene preporuke, u kontekstu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Imajući u vidu sve zahtevnije naredne faze na putu Republike Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, NK EU bi, kao i do sada, bio usmeren na praćenje sprovođenja prioriteta koji su jasno definisani u Nacionalnom programu integracije, a čiji je pregled jednom godišnje izlistan u Izveštaju o napretku.

Tema sednice bila je: Rezultati i perspektive unapređenja prekogranične saradnje i njen značaj za životnu sredinu i poglavlje 27.

Radu sednice prisustvovali su Gradski većnik Žarko Ranković, predstavnici Kancelarije za evropske integracie i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, SKGO-a, Fakulteta Zaštite na radu, Uprave za poljoprivredu i razvoj sela grada Niša i Protecta-e kao i prestavnici relevantnih institucija, uprava i privrednih subjekata koji se bave politikama životne sredine koji su prisutnim članovima predstavili svoja dosadašnja iskustva, prepreke i izazove koje su imali tokom rada i realizacije prekograničnih projekata.


28.01.2014.

SAOPŠTENJE POVODOM DANA ZAŠTITE PODATAKA O LIČNOSTI

Detalje o samom saopštenju možete preuzeti ovde


27.01.2014.

Udovičić: Od pregovora sa EU najveću korist imaće mladi

BEOGRAD, 24. januara (Tanjug) - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas da će od otvaranja pregovora sa EU najveću korist imati mladi jer će, kroz reforme i uvođenje evropskih standarda, imati priliku da žive u uređenom društvu, sa boljim obrazovanjem i većim mogućnostima za rad i usavršavanje.

"Otvarajući pregovore sa Evropskom unijom ova vlada je otvorila nove šanse za građane, a najviše šansi i najveću korist imaće mladi", naveo je Udovičić koji je današnjom odlukom vlade imenovan za predsednika Saveta za mlade.

Udovičić je, u izjavi dostavljenoj medijima, naveo da je početak pregovora Srbije sa EU veliki nacionalni, istorijski momenat, kao i da su nove generacije te koje će imati najviše koristi od reformi i uvođenja evropskih standarda

Na taj način, dodao je Udovičić, mladi će "konačno imati priliku da žive u uređenom društvu, sa boljim obrazovanjem, većim mogućnostima za rad i stručno usavršavanje kako i Srbiji, tako i na celoj teritoriji EU".

Sve to, kako je rekao, biće i smernice u radu Saveta za mlade.

Proces pristupanja Srbije EU, naveo je Udovičić, mladima u Srbiji donosi mnogo, a možda su najvažnija stvar brojnije mogućnosti za pronalaženje posla.

"Mladi, obrazovani po evropskim standardima, moći će da sarađuju i razmenjuju iskustva i ideje sa svojim kolegama iz EU i tako unapređuju znanja koja će im biti preporuka da se zaposle na tržištu koje više neće biti ograničeno samo na Srbiju", rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, mladi iz Srbije će moći da koriste i novi program "Erasmus plus", koji je počeo u januaru i namenjen je za obrazovanje, obuku, omladinu i sport.

Taj program će, objasnio je Udovičić, omladini u Srbiji pružiti mogućnost da studiraju, obučavaju se, steknu radno iskustvo i volontiraju u inostranstvu, a u oblasti sporta podrška će biti obezbeđena za amaterske sportove i borbu protiv nameštanja utakmica, dopinga, nasilja i rasizma.


16.01.2014.

ODRŽAN I SASTANAK RADNE GRUPE

16.01.2014. je održan I sastanak radne grupe za izradu planova razvoja usluga socijalne zaštite i praćenje koja je formirana u okviru projekta "Razvoj usluga socijalne zaštite u gradu Nišu". Radnu grupu čine predstavnici Skupštine Grada Niša; Centra za socijalni rad “Sveti Sava”; Nacionalne službe zapošljavanja Niš; Uprave za finansije Grada Niša; Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu Grada Niša; Policijske uprave NIŠ; Gerontološkog centra; UG Distrofičara, predsednik saveta za rad sa osobama sa invaliditetom; Centra za razvoj građanskog društva Protecta; UG Osvit; UG Samohrane majke, na čelu sa gradskim većnikom za socijalna pitanja Grada Niša. Nakon prikupljenih podataka o aktuelnom stanju, i na osnovu prioriteta i potreba korisnika biće predložene nove vrste socijalnih usluga ili unapređene postojeće. Radna grupa će u narednim mesecima raditi na Programima razvoja usluga socijalne zaštite.


15.01.2014.

NOVI PROJEKAT IZ OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE

PROTECTA je počela sa realizacijom projekta "Razvoj usluga socijalne zaštite u gradu Nišu". Osnovni cilj ovog projekta je unapređenje socijalne inkluzije i kvaliteta života osetljivih grupa građana Niša kroz razvijanje sistema usluga socijalne zaštite dostupnih različitim korisnicima i usklađenih sa njihovim potrebama. Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva rada i socijalne politike, a sprovodi se u saradnji sa Gradom.

Osnovna svrha ovog projekta je povećani kapaciteti ključnih lokalnih aktera u Nišu (lokalne samouprave, institucija socijalne zaštite, obrazovnih, zdravstvenih i institucija zapošljavanja, organizacija civilnog društva) za plansko i sistematsko bavljenje uspostavljanjem institucionalizovanih usluga socijalne zaštite.


15.01.2014.

OTVOREN POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU JAČANJA KAPACITETA OCD U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Program jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva(OCD) unaprediće znanja i veštine predstavnika OCD za aktivno učešće u kreiranju i sprovođenju politike životne sredine u Srbiji. Program sprovode Evropski pokret u Srbiji, BOŠ,Protecta i Unecoop.

Program je namenjen organizacijama civilnog društva iz: Borskog, Braničevskog, Zaječarskog, Podunavskog okruga, odnosno sledećih opština i gradova: Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Zaječar, Boljevac, Knjaževac, Sokobanja, Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana;

Prijavljivanje traje od 14. januara do 14. februara 2014. godine, a zainteresovani kandidati treba da pošalju popunjen prijavni formular elektronski na adresu: knowhow2act@bos.rs

Detalje o samom pozivu i aplikacioni formular možete preuzeti ovde