deco  
Novosti deco
O nama deco
Naša priča deco
Kontakt deco
logo
 
Bulgarian language English language
deco Arhiva novosti   Novosti deco  
  deco
deco Arhiva_2016
deco Arhiva_2015
deco Arhiva_2014
deco Arhiva_2013
deco Arhiva_2011
deco Arhiva_2011
deco Arhiva_2010
deco Arhiva_2009
deco 2006
deco 2006
deco 2006
deco izlozba fotografija
 

eu kuca

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

Soc

 

kampanja "svi razliciti svi ravnopravni"     FLARE

sme

eu kuca

Segedin

REC

REC

Readmisija

Readmisija

Susedski program - Božidar Đelić

Sesedski program - Josep Lloveras

MOS Modul 1

konferencija

monitoring centar

readmisija

radionice

poseta

belogradchik

 

istrazivanje

planinarski dom

I trening modul

Refunite

Naše poruke povodom dana mira:
Dan Mira

golub mira

okrugli sto

seminar

deco

foto izložba


izjava o pristupanju


deco


24.12.2008.

"Na ti sa Kancelarijom za mlade" 

Centar za razvoj civilnog društva PROTECTA i Kancelarija za mlade iz Niša, u saradnji sa grupom "Hajde da...", organizovale su, 23. decembra, u prostorijama Media centra  u Nišu, Info seminar " Na ti sa Kancelarijom za mlade". O Kancelarijama za mlade, njihovoj nameni i budućem radu govorili su Zorica Labudović, šefica odseka za saradnju sa mladima u Ministarstvu omladine i sporta, Marijana Kraker, projekt menadžerka grupe "Hajde da..." i Nenad Maletin, koordinator resurs centra Kancelarije za mlade Pančeva. U radu su učestvovali koordinatori kancelarija za mlade i predstavnici lokalne samouprave zaduženi za saradnju sa mladima iz jugoistočne Srbije.

12.12.2008

EVROPSKE KUĆE - JAVNA DEBATA ZA SREDNJOŠKOLCE

U petak 12.decembra 2008. godine sa početkom u 12h u prostorijama Media centra Niš (Obrenovićeva 38), održana je javna debata o Evropskoj uniji.

Prva u nizu debata na ovu temu koju organizuje tim Evropskih kuća u južnoj i jugostočnoj Srbiji namenjena je učenicima srednjih škola u Nišu. Tom prilikom srednjoškolci su imali priliku da dobiju osnovne informacije o Evropskoj uniji - o tome šta ona može omogućiti i pružiti mladim ljudima. Zatim, upoznali su se sa dosadašnjim i budućim aktivnostima Francuskog kulturnog centra u Nišu i saznali neke generalne podatke o Republici Francuskoj. Mladim Nišlijama je predstavljena ideja Evropskih kuća u južnoj i jugostočnoj Srbiji, buduće aktivnosti i mogućnost njihovog participiranja u radu istih.

Pored tima Evropskih kuća kao organizatora debate, skupu su prisustvovali direktorka Francuskog kulturnog centra u Nišu - gospođica Elen Emeri sa svojim saradnicama i gospodin Branko Budimir iz Kancelarije za evropske intergacije Vlade Srbije.

18.11.2008

FLARE na redovnoj skupstini u Torinu najavio veliku kampanju protiv organizovanog kriminala!

U Torinu, Italija, od 16 do 18 novembra je odrzana druga po redu redovna skupstina FLARE medjunarodne mreze za borbu protiv organizovanog kriminala. Skupstini je prisustvovalo 34 predstavnika/delegana nevladinih organizacija od ukupno 44 organizacija  koliko ova mreza trenutno broji clanica. Pre same skupstine je odrzan i treci po redu sastanak Borda direktora FLARE mreze.

Na samoj skupstini pored redovnih izvestaja i aktivnosti je dogovorena velika medjunarodna kampanja u borbi protiv organizovanog kriminala, koja ce poceti u Napoliju 21 marta, bice sprovedena u 21-om gradu Evrope i Bliskog istoka i bice zavrsena u Bariju 10 maja. Kampanja ce za ciljeve imati: 

 • Promociju FLARE mreze, 
 • Promociju 21 marta kao Evropskog dana borbe protiv organizovanog kriminala i secanja na zrtve mafije, 
 • Promociju zakona o konfiskovanju imovine stecene organizovanim kriminalom i njenu dalju socijalnu primenu. 

Skupstini je ispred PROTECTA-e kao clan skupstine i borda direktora FLARE prisustvovao Milan Stefanovic. Vise o Flare i kampanji mozete procitati na FLARE web sajtu.

09.11.2008

Odrzana "NECE" Konferencija u Sofiji

U Sofiji, Bugarska,  je od 6. do 8. novembra u organizaciji "Federal Agency for Civic Education"  iz Bona, Nemacka, a u okviru "Networking European Citizenship Education-NECE" odrzana medjunarodna konferencija “Citizenship Education Facing Nationalism and Populism in Europe”.

Ucesce na konferenciji je uzelo oko 150  predstavnika nevladinih organizacija i institucija iz 30-tak zemalja Evrope. Jedna od najvaznijih tema konferencije je bila pojava nacionalizma na Balkanu devedesetih godina ovog veka. Ispred PROTECTA-e ovoj konferenciji je prisustvovao izvrsni direktor Milan Stefanovic.

29.10.2008.      

Svecanim prijemom obelezeno 10 godina postojanja PROTECTA-e

29.10.2008. godine od 20h u Gradskoj kuci u Nisu Centar za razvoj gradjanskog drustva PROTECTA je svecanim prijemom obelezio 10 godina postojanja.

Prijemu je prisustvovalo oko 200 zvanica iz javnog i drustvenog zivota grada i Srbije. PROTECTA je u goste imala svoje prijatelje i dugogodisnje saradnike iz Pirota, Vranja, Beograda, Leskovca, Aleksinca, Svrljiga, Prokuplja, Krusevca. Takodje su se ovom prilikom oupili i nama drage bivse kolege koje su nekada radile u PROTECTA-i i samim tim doprineli da PROTECTA bude danas to sto jeste, jedna od najvecih NVO u Srbiji.

Skup je pozdravnim govorom otvorio gradonacelnik Nisa Mr. Milos Simonovic koji se ovom prilikom zahvalio PROTECTA-i za sve do sada ucinjeno i pozeleo nam jos puno puno uspeha u buducem radu.

Nakon toga je o pocecima PROTECTA-e i o istorijatu organizacije govorio Izvrsni direktor Milan Stefanovic.

O sadasnjim akcijama i planovima za buducnost je  govorio Programski direktor PROTECTA-e Mladen Jovanovic.

Najsvecaniji deo veceri je usledio na kraju zvanicnog programa,  kada je Dejan Milosevic, finansijski direktor PROTECTA-e dodelio pet nagrada istaknutim pojedincima i institucijama iz grada Nisa za doprinos Razvoju civilnog drustva. Ove nagrade je PROTECTA dodelila po prvi put.

Nagrade su dobili:

 1. DIN “Fabrika Duvana” Niš koja je deo Philip Morris International

  Nagrada za doprinos razvoju civilnog društva kroz društveno odgovorno poslovanje

  Obrazloženje: DIN “Fabrika Duvana“ već petu godinu podržava razvoj lokalne zajednice kroz finansijsku i nefinansijsku podršku projekata. Lider je u društveno odgovornom poslovanju ne samo na lokalnom, već i nacionalnom nivou.


  Nagradu je  primio u ime DIN-a gospodin Miodrag Stojadinović – Menadžer za odnose sa lokalnom zajednicom u DIN

 2. Media Centar Niš

  Nagrada za doprinos razvoju civilnog društva kroz promociju u medijima

  Obrazloženje: Media Centar Niš je osnovan 2003. godine i od tada predstavlja najznačajniji medijski kanal za promovisanje vrednosti građanskog društva i rada civilnog sektora. Media Centar Niš je višegodišnji pouzdani partner PROTECTA-e na skoro svim našim projektima.

  Nagradu je ispred MC Nis primio gospodin Dragan Videnović – Direktor Media Centra Niš

 3. Gradska opština Pantelej

  Nagrada za doprinos razvoju civilnog društva kroz ostvarena partnerstva

  Obrazloženje: U partnerstvu sa GO Pantelej PROTECTA je realizovala nekoliko projekata koji su finansijski bili podržani od inostranih donatora. Projekti su realizovani na obostrano zadovoljstvo uz efikasnu saradnju angažovanih lica iz GO Pantelej.

  Nagradu je primio gospodin Slaviša Dinić – Predsednik GO Pantelej

 4. mr Miloš Simonović – Gradonačelnik Niša

  Nagrada za doprinos razvoju civilnog društva kroz promociju građanskih vrednosti

  Obrazloženje: Novoizabrani gradonačelnik kroz svoj rad i medijske nastupe aktivno propagira osnovne vrednosti civilnog društva i saradnju između svih sektora. Kao domaćin NIF-a 08 bio je značajan deo uspeha ove manifestacije.

  Nagradu je primio licno gospodin  Miloš Simonović – Gradonačelnik Grada Niša

 5. Danijel Dašić – USAID

  Nagrada za doprinos razvoju civilnog društva kroz individualni angažman na promociji NVO sektora

  Obrazloženje: Posebnu zahvalnost civilni sektor duguje pojedincima koji aktivno rade na promociji našeg rada kod značajnih internacionalnih institucija. U proteklih 10 godina, najaktivniju podršku civilni sektor imao je u gospodinu Danijelu Dašiću koji je dao neprocenjiv doprinos promociji sektora i regiona Južne Srbije u visokim strukturama USAID-a.

  Nagradu je primio licno gospodin Danijel Dašić – Regionalni predstavnik USAID-a

Ovom prilikom se PROTECTA zahvaljuje i svima ostalima koji su nas nesebicno podrzali i pomagali nam u radu u proteklih 10 godina.

29.10.2008.      

 U Prostorijama PROTECTA-e obelezeno 10 godina PROTECTA

U prostorijama PROTECTA-e uz tortu i dobro raspolozenje zaposleni u PROTECTA-i su obelezili 10 godina postojanja organizacije. Ova proslava je iskoriscena da se uz smeh i dobro raspolozenje podsetimo nekih milih dogadjaja u deceniji iza nas, nekih situacija koje su bile veliki izazovi u radu a i onih situacija koje nas i dan danas navode na smeh do suza. Bila je ovo zgodna prilika da kolege koje su u PROTECTA-i samo poslednjih par godina cuju anegdote sa pocetka PROTECTA-inog rada.  Takodje su svi zaposljeni u PROTECTA-i povodom rodjendana dobili i prigodne poklone. Slike sa neformalne proslave rodjendana PROTECTA-e mozete pogledati ovde.

29.10.2008.

10 godina PROTECTA-e

Na dan 29. oktobra 1998. godine,
u registar organizacija tadašnje
Savezne Republike Jugoslavije, upisan je

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA.  

Deset godina i dve države kasnije,
PROTECTA predstavlja jednu od najjačih
nevladinih organizacija u Srbiji sa preko
60 realizovanih projekata na lokalnom, regionalnom,
nacionalnom i međunarodnom nivou.  

Ovo je naša priča.

17.10.2008.

STUDIJSKO PUTOVANJE U MAĐARSKU

U okviru projekta "Razvoj civilnog društva opredeljenog za pružanje pomoći bolesnicima zavisnosti u Srbiji", koji sprovodi Zrenjaninski Caritas, organizovano je studijsko putovanje u Madjarsku, u periodu od 13.10.2008.god. do 17.10.2008.god. Predstavnik Protecte Olivera Canić je bila u timu iz Srbije. Institucije koje se bave ovom problematikom iz Budimpešte i Egera bile su domaćini na ovom putovanju.

15.10. 2008.

VLADI SRBIJE UPUĆENO PISMO ZA HITNO USVAJANJE ZAKONA O DISKRIMINACIJI

Koalicija protiv diskriminacije i još 94 organizacije civilnog društva iz Srbije su uputile pismo/apel Vladi i Skupštini Srbije u kome se zahteva hitno usvajanje Zakona protiv diskriminacije. Jedan od Potpisnika ovog pisma je i NVO PROTECTA. Tekst pisma možete naći ovde.

 

27. 09. 2008.

IGRAJMO SE BEZ GRANICA 

U Dečijem kulturnom centru u organizaciji PROTECTA-e je sprovedena akcija pod nazivom „Igrajmo se bez granica“ u saradnji sa pet osnovnih škola. Akcija se održala u okviru projekta „Podrška procesu readmisije kroz održivu reintegraciju povratnika iz Zapadne Evrope u Srbiju“, a učestvovalo je 30 deteta, podeljenih u pet ekipa po šest učesnika, tri dečaka i tri devojčice. Svaka ekipa je imala svoju boju, svog voditelja, i naravno svoje navijače. Plava ekipa je bila iz OŠ „Vuk Karadžić“, crvena iz OŠ „Ratko Vukičević“, bela iz OŠ „Kralj Petar I“, žuta iz OŠ „Radoje Domanović“, i zelena ekipa iz OŠ „Sreten Mladenović – Mike“.  Veliki broj učesnika su bila deca uglavnom pripadnika romske nacionalnosti, uzrasta 7 - 11 god., njih 22 od 30 deteta. 10 deteta su bila deca povratnika.

      „Igre bez granica“ su se sastojale iz šest igara:

  1. prenošenje loptice
  2. „ko će pre da pojede“ kolač/šampitu
  3. muzičke stolice
  4. prelaz preko reke, uz pomoć „stopala“
  5. pogodi koš
  6. sastavi reč

Želja nam je bila im kroz igru i kroz drugi vid aktivnosti što više olakšamo proces povratka i integracije u lokalnu zajednicu. Na taj način proces njihove resocijalizacije učinili bi uspešnijim, što bi ujedno i njihov kvalitet života podigao na viši nivo. To je istovremeno i mogućnost da oni međusobno kroz igru i zajednički rad prošire kominikaciju i uspešnije se adaptiraju na lokalnu sredinu u koju dolaze.

27. 08. 2008.

PREZENTACIJA NIŠKOG INVESTICIONOG FORUMA NIF08

Danas je u Medija Centru Niš održana je press konferencija Niškog Investicionog Foruma NIF08

Na press konferenciji su govorili:
1. mr Miloš Simonović - Gradonačelnik Grada Niša
2. Mladen Jovanović – Protecta Programski direktor Protecta-e i Direktor NIF08 -a
3. Milan Ranđelović - Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj
4. Zoran Stojanović – Generalni sekretar RPK Niš

Niški investicioni forum NIF08 predstavlja priliku da se najbolje kompanije iz Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga predstave potencijalnim investitorima iz Evrope i sveta.

Niški investicioni forum NIF08 će se održati 02.10.2008. godine u zgradi Banovine.
Više informacija >>

EU BLIŽA GRAĐANIMA JUŽNE SRBIJE

U skladu sa svojim programom i željom da svojim aktivnostima doprinese uključivanju Srbije u Evropsku uniju, Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA  u saradnji sa Media&Reform centrom Niš, počinje sa realizacjom projekta “Evropske kuće u južnoj i jugoistočnoj Srbiji – Stvaranje mehanizama za veću dostupnost informacijama i bolje razumevanje procesa EU integracija’’.

Projekat ima za cilj da proces euro-intergracija približi stanovnicima južne i jugoistočne Srbije otvaranjem tri evropske kuće - u Nišu, Pirotu i Vranju. Evropske kuće  će predstavljati centre u kojima će svi građani ovog dela Srbije moći da dobiju informacije o tome kakvi su njihovi interesi i šta taj proces za svakog građanina znači.

Evropske kuće će takođe biti mesto organizovanja tematskih debata,  informativno-edukativnih kampanja kao i mnogih kulturnih dešavanja.

Projekat finansira Evropska unija a realizuje Evropska agencija za rekonstrukciju kroz program Euro integracionog fonda. 

Dodatne informacije o ovom programu i projektu možete dobiti od Dragana Petkovića, program menadžera (dragan@protecta.org.yu).

POSETA GRADONAČELNIKA BARIJA GRADU NIŠU

NVO PROTECTA i Grad Niš su u ponedeljak, 28. 07. 2008. god. domaćini gradonačelnika Grada Barija (Italija), G-dina Michele Emiliana i njegovog expertskog tima. Gospodin Michele dolazi u zvaničnu posetu Gradu Nišu na poziv PROTECTA-e.

Gradonačelnik Barija Michele Emiliano je bivši sudija i u Italiji važi za jednog od najvećih boraca i eksperata za borbu protiv organizovanog kriminala.

S tim u vezi, planirano je da G-din Michele u Nišu održi nekoliko sastanaka i dva okrugla stola na temu borbe protiv organizovanog kriminala sa posebnim naglaskom na borbu protiv organizovanog kriminala na lokalnom nivou. Takodje će  G-din. Michele Emiliano biti gost na koncertu grupe Arturo Piazza iz Italije, iz Torina, koji u okviru Kampanje za borbu protiv organizovanog kriminala organizuju PROTECTA i FLARE mreža, a u okviru Mediana festa uz pomoć Gradske opštine Medijana. 

Satnica:

10.30 - 12.00 Okrugli sto, Borba protiv organizovanog kriminala, Media Centar Niš.

Na ovaj okrugli sto su pozvani:

  • Predstavnici Okružnog, Opštinskog, Trgovinskog Suda u Nišu,
  • Predstavnici iz Okružnog i Opštinskog javnog tužilaštva,
  • Predstavnici Okružnog i Gradskog javnog pravobranilaštva,
  • Predstavnici Advokatske komore Niš,
  • Predstavnici Ministarstva Unutrašnjih Poslova – PU Niš,
  • Predstavnici sindikata,
  • Predstavnici NVO koje se bave ljudskim pravima,
  • Predstavnici medija.

12.30 – 13.00 Konferencija za štampu Gradonačelnika Barija, Media Centar Niš.

13.00 – 15.00 Poseta kulturnim i istorijskim dobrima Grada Niša.

16.30 – 18.00 Okrugli sto: Borba protiv organizovanog kriminala, Saradnja dva Grada (Privredna, Univerzitetska, Sportska isl.), hol Gradske kuće, ul. 7. juli br. 2 (zgrada Kabineta gradonačelnika Niša).

      Na ovaj okrugli sto su pozvani:

  • Načelnik Nišavskog okruga,
  • Predsednici/predstavnici svih niških Gradskih Opština,
  • Šefovi odborničkih grupa stranaka koje se nalaze u Gradskoj Skupštini,
  • Predsednici gradskih odbora stranaka koje se nalaze u Gradskoj Skupštini,
  • Predstavnici stranačkih odbora za borbu protiv kriminala, stranaka koje su članice Gradske Skupštine,
  • Novoizabrano rukovodstvo grada (ukoliko se do tada završi izbor za funkcije na nivou grada).
  • Mediji
Nakon okruglog stola planiran je, u holu zgrade, prigodan koktel u čast gradonačelnika Barija G-dina Michele Emiliana. 

21.00 – 23.00 Mediana fest, Park Svetog Save, Koncert Italijanske grupe Arturo Piazza.

NVO PROTECTA

22.07.2008.

LOKALNA AKCIJA U NIŠU 

U organizaciji Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA dana 22.jula 2008. godine u Nišu u Obrenovićevoj ulici ispred TPC Kalča sa početkom u 11h realizovana je lokalna akcija pod nazivom: „NIŠKI AERODROM BEZ ODLAGANJA”. Akcija je deo projekta REACT! koji ima za cilj zagovaranje decentralizacije u Srbiji i realizuje se uz podršku Instituta za održive zajednice (ISC) i Fonda braće Rockfeller (RBF).

Cilj akcije je da se ukaže na jedan od najvećih problema grada Niša, koji je posledica centralističkog načina odlučivanja u Srbiji a čije je rešavanje neophpdno za dalji razvoj grada i čitavog regiona.

Na akciji su volonteri PROTECTA-e lepili plakate sa porukom “NIŠKI AERODROM ODMAH!” a sa okupljenim novinarima su razgovarali Mladen Jovanović, programski direktor PROTECTA-e, Dragan Miljković, koordinator projekta REACT! i Dragan Đorđević, direktor programa Media Centra Niš.

17.07.2008.

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU

Grupa “Hajde da...” je , 17.07.2008,  u partnerstvu sa NVO “PROTECTA” iz Niša i Centrom za omladinski rad iz Novog Sada, a uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, organizovala, u Medija centru konferenciju za štampu, povodom realizacije projekta “Organizovanje i realizacija aktivnosti usmerenih na podizanje kapaciteta omladinskih udruženja“. 

Konferenciji su prisustvovali Snežana Klašnja, ispred Ministarstva omladine i sporta, Suzana Krstić, ispred Grupe «Hajde da...», kao i članovi omladinskih organizacija i  brojne  novinske kuće. 

Cilj projekta je osnaživanje članova omladinskih organizacija, kao i podizanje kapaciteta organizacija za upravljanje projektima, zarad što kvalitetnijeg sprovođenja Nacionalne strategije za mlade na lokalnom nivou i motivisanja omladine da učini nešto za sebe i svoje vršnjake.  

13.07.2008.

FLARE U NIŠU

U Nišu je u periodu od 11. do 13.07. u prostorijama PROTECTA-e održan prvi sastanak Borda direktora FLARE mreže, međunarodne mreže za borbu protiv organizovanog kriminala.

Sastanku  su prisustvovali:

 • Michele Curto, Predsednik FLARE mreže

i članovi Borda:

 • Anna Innocenti (Holandija)
 • Elena Obezdchikova (Rusija)
 • Karin Peham Strauss (Austrija)
 • Roxana Smil (Rumunija)
 • Milan Stefanović (Srbija, NVO PROTECTA Niš)

Takođe je u Media Centru Niš održana i konferencija za štampu u okviru  prezentacija FLARE mreže u Južnoj Srbiji.

Na sastanku su dogovorene dalje aktivnosti FLARE mreže u narednih godinu dana, i plan aktivnosti promocije FLARE mreže na Balkanu.

20.06.2008.

IZLOŽBA SLIKA "ROMSKA STVARNOST" 

U periodu 16-20. juna 20087. godine u Nišu je održana Izložba slika “Romska stvarnost” u organizaciji Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA iz Niša, čime je u Nišu otpočelo obeležavanje Dekade roma.

U ponedeljak 16. juna 2008. godine sa početkom u 18 sati na Trgu Kralja Milana ovaj događaj otvorila je gospođa Beatrice Meyer, direktorka SDC u Srbiji. Tom prilikom građanima Niša se obratio i predstavnik PROTECTA-e Dragan Miljković, kao i Osman Balić predstavnik romske zajednice u Srbiji.

U revijalnom delu programa nišlije su imale priliku da premijerno čuju orkestar Zorana Mamutovića ”Sounds of South”. 

Autor izloženih fotografija Ives Lereche iz Švajcarske na ubedljiv način predstavlja svakodnevni život roma širom sveta i dočarava težinu njihovog života.

U okviru ove manifestacije gospodin Lereche je u četvrtak 19. juna u prostorijama Kancelarije za mlade u ulici Vožda Karađorđa 14/5, sa početkom u 17 sati održao fotografsku radionicu za sve zainteresovane foto stvaraoce Niša.

20.06.2008.

SEMINAR O MLADIMA 

Od 13. – 19. 06. 2008. godine, na Veruši, u Crnoj Gori, u organizaciji Forum-a MNE iz Crne Gore, Triagolnik-a iz Makedonije, CZOR-a iz Vojvodine i CORNO-a iz Bosne i Hercegovine, održan je međunarodni seminar pod nazivom „Youth participation in youth policy development processes in South-East Europe” na kome su se susreli mladi, omladinski radnici i volonteri iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Albanije da bi doprineli osiguravanju dovoljnog učešća mladih u razvijanju politike za mlade.  

Ovaj seminar je rezultirao vodičima, merilima i preporukama o učešću mladih u ovakvim procesima, koji će biti disribuirani relevantnim stejkholderima. Seminaru je prisustvovao volonter Protecte, kao jedini učesnik iz Srbije. 

13.06.2008

OSNOVANA FLARE MREŽA

U periodu od 7. do 12. juna u Briselu, Belgija, održana je osnivačka skupština FLARE mreže. Skupštini je prisustvovalo 50 NGO iz 22 zemlje Evrope i sa Bliskog istoka. Na skupštini koja je održana u zgradi Evropskog parlamenta za predsednika FLARE mreže je izabran Michele Curto, iz Italijanske organizacije Terra del Fuoco . Na osnivackoj skupštini FLARE mreže je izabran i board direktora mreze, koji ukupno broji šest članova:

 • Roxana Smil, Rumunija
 • Roberto Forte, Italija
 • Karin Peham-Strauss, Austrija
 • Anna Innocenti, Holandija
 • Alyona Obezdchikna, Rusija
 • Milan Stefanović, Srbija, predstavnik PROTECTA-e

Skupštini FLARE mreže se u Briselu obratio lično i predsednik Evropskog parlamenta Gospodin Hans-Gert Pöttering.

FLARE mreža (Freedom, Legality and Rights in Europe) je najveća Evropska NVO mreža za borbu protiv organizovanog kriminala. Mreža trenutno ima 50 članica iz 22 zemlje Evrope i sa Bliskog Istoka (Jordan, Egipat). Mreža je uspostavljena radi efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala u oblastima: korupcija, sex trafficking, drugs trafficking itd. Centrala mreže je u Torinu (Italija) gde je i Italijanski centar za borbu protiv Mafije, jedan od najvećih u Evropi. Vise podataka na http://www.flareprogramme.org/ 

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE 

U petak 9. maja 2008. godine u prostorijama Kancelarije za mlade, u Voždovoj ulici br. 14/5 održana Press konferencija povodom početka realizacije istoimenog projekta „Kancelarija za mlade“, koji u Nišu realizuju Gradska opština Pantelej i Centar za razvoj građanskog duštva „PROTECTA“. Projekat je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta u Vladi republike Srbije. Na press konferenciji su se novinarima obratili predsednik GO Pantelej Bratislav Blagojević, i Dragan Miljković, iz Cewntra za razvoj građanskog društva PROTECTA.

Projekat ima za cilj da podigne kapacitete kancelarije koja treba da bude kontakt mladih sa institucijama i predstavi je kao resurs mogućnosti u lokalu i regionu. Korisnici ovog projekta su mladi iz gradske opštine Pantelej kao i mladi Niša.  

Kancelarija za mlade ima za cilj da svojim aktivnostima doprinese uključivanju mladih u društvene tokove, njihovoj afirmaciji i saradnji sa institucijama kroz pomoć i volonterski rad. Kancelarija za mlade će, u saradnji sa svim relevantnim činiocima u lokalnoj sredini i regionu  učestvovati u implementaciji Strategije za mlade koju je u saradnji sa organizacijama i institucijama usvojilo Ministarstvo omladine i sporta.   

08.05.2008.

DANI EVROPE U NIŠU

Koalicija nevladinih organizacija Evropska Inicijativa Niš (EI Niš), organizuje proslavu dana Evrope, u petak, 9. maja, sa početkom u 17 časova na centralnom gradskom trgu u Nišu.

Aktivisti i volonteri EI Niš, simbolično će, između plavih balona, podići 12 žutih zvezdi uz zvuke Ode Radosti, čime će početi proslava dana Evrope koja će biti nastavljena uz nastup lokalnih DJ-eva i koncert EKV tribute benda „Krug“ iz Beograda.

Ovom prilikom, pozivamo Vas da svojim prisustvom na proslavi Dana Evrope, zajedno učinimo korak više u građenju evropske Srbije.

Niš, 8. maj 2008. godine
Evropska Inicijativa Niš

25.04.2008.

LOKALNE ZAJEDNICE, EU REGIONALIZAM I INSTITUCIONALNE REFORME

U periodu od 20 - 25. aprila 2008. godine u Segedinu, u Mađarskoj, održan je seminar ''Lokalne zajednice, EU regionalizam i institucionalne reforme''. Seminar, je u organizaciji Segedinskog centra za sigurnosnu politiku, održan je u prostorijama South Eastern European Training Centra i deo je projekta ''Segedinski proces – od Evrope Evropi'' koji ima za cilj ubrzanje procesa demokratizacije u jugoistočnoj Evropi.

Teme koje su obrađene na treningu su: Lokalne zajednice, evroregionalizam i evroregije, ekonomija, razvoj i liberalizacija tržišta, institucionalne reforme i njihova primena, odgovornost NVO-a za regionalnu sigurnost, odnos između NVO-a i međunarodnih organizacija, i NVO-a i državnih institucija

Seminar je pohađalo 24-oro učesnika iz Srbije i Makedonije. Predstavnik centra za razvoj građanskog društva ''PROTECTA'' na seminaru bio je Dragan Miljković.

21.04.2008.

DECENTRALIZACIJA U KONTEKSTU NOVOG USTAVA SRBIJE I EU INTEGRACIJA

U ponedeljak, 21. marta 2008. godine, u prostorijama Media centra Niš, održana je press konferencija kao promocija ekspertskog projekta:  Decentralizacija u kontekstu novog Ustava Srbije i EU integracija koji realizuje Centar za regionalizam.

Cilj ovog projekta je da se ukaže na nedostatke koji su se u novom Ustavu Srbije ispoljili u ovoj značajnoj oblasti teritorijalne organizacije vlasti, kao i da se na ekspertskoj osnovi predlože rešenja koja bi doprinela da se kroz decentralizaciju ostvari veća efikasnost vlasti i primene iskustva razvijenijih evropskih zemalja. 

Na konferenciji su  govorili:

 • Aleksandar Popov  –  Centar za regionalizam, Novi Sad
 • Miroslav Prokopijević  -  Insitut za evropske studije
 • Mladen Jovanović – PROTECTA, Niš

19.04.2008.

PEER TO PEER WITHOUT FEAR

Od 5. - 19.04.2008. godine, u Budvi, u organizaciji CAZAS-a, društva za borbu protiv side Crne Gore organizovan je međunarodni seminar pod nazivom "Peer to Peer Without Fear" na kome su se mladi iz Niša, Podgorice, Bijelog Polja, Bara i Španije mogli bliže upoznati sa problemima HIV-a i AIDS-a.

Tokom seminara, učesnici su prošli obuku na polju vršnjačke edukacije koja je rezultirala uspešnim prezentacijama u lokalnoj srednjoj školi. Kroz obilaske (stari gradovi u Crnoj Gori, Biogradsko jezero, Kolašin, crnogorsko primorje od Boke Kotorske do Ulcinja...) mladi su imali prilike da se upoznaju sa prirodnim lepotama Crne Gore. Ovu vršnjačku edukaciju je uspešno prošlo i 6 članova/volontera PROTECTA-e.

16.04.2008.

JAVNA DEBATA NA TEMU DECENTRALIZACIJA

Koalicija nevladinih organizacija Evropska Inicijativa Niš, Vas poziva na javnu debatu na temu REGIONALNI RAZVOJ I DECENTRALIZACIJA, koja će se održati u sredu, 16. aprila 2008. godine u velikoj sali Gradske opštine Medijana (Pariske komune bb), sa početkom u 17 časova.

O potrebama i procesu intenzivinijeg regionalnog razvoja, jačanju lokalne samouprave kroz decentralizaciju državnog sistema i konkretnim koristima koje ce svaki pojedinac imati pridruzivanjem Srbije EU, svoja izlaganja na javnoj debati imaće:

 • Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja
 • Aleksandar Denda, Alijansa za održivi lokalni razvoj
 • prof. dr Jovan Živković, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru 

Javna debata se održava u okviru kampanje koju realizuje koalicija EI Niš: "Srbija u EU - šta od toga imam JA, šta od toga ima moj grad Niš". Ulaz je slobodan.

14.04.2008.

PROTECTA OTVORILA KANCELARIJU ZA MLADE 

U ponedeljak 14. aprila Gradska opština Palilula, Gradska opština Pantelej i NVO PROTECTA  su otvorile zajedničku Kancelariju za mlade u Nišu.

Kancelariju za mlade je svečano otvorila Ministarka za omladinu i sport Republike Srbije Snežana Samardžić Marković. Na otvaranju Kancelarije za mlade su govorili Predsednik Gradske opštine Palilula Miroslav Djordjević i Predsednik Gradske opštine Pantelej Bratislav Blagojević. Tom prilikom je predstavljena i uloga NVO PROTECTA-e u daljem radu kancelarije.

Svečanom otvaranju kancelarije za mlade su takodje prisustvovali i Ministar zdravlja Republike Srbije Tomica Milosavljević, Ministarka nauke Republike Srbije Ana Pešikan kao i mnogobrojne zvanice. 

Ciljevi Kancelarije za mlade su afirmacija mladih, pružanje podrške inicijativama i projektima, promovisanje zdravog stila života, ekonomsko osnaživanje mladih, informisanje, prevencija destruktivnog ponašanja, promovisanje volonterskog rada, promovisanje vrednosti tolerancije, poštovanje ljudskih prava i ravnopravnosti… 

ADRESA:
KANCELARIJA ZA MLADE, VOŽDOVA 14-1, 18000 Niš
(pored Hotela Niš, na samom  uglu ulica Voždove i Generala Trenijea)

12.04.2008.

URBANA OAZA

U subotu 12.04.2008. godine održana je centralna manifestacija proglašenja najaktivnijih skupština stanara stambenih zgrada u okviru projekta “URBANA OAZA”. Ova jedinstvena akcija PROTECTA-e, gradske opštine MEDIJANA i skupština stanara stambenih zgrada finansirana je od strane Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji. Veliki broj gradjana (preko 200), bogat muzički program  kao i pokazna vežba vatrogasne jedinice niške policijske uprave pravi su dokaz uspešnosti ovog projekta.

06.04.2008.

ODRŽAN TRENING „PČINJSKI REGION I (DE)CENTRALIZACIJA“ U VRANJU 

U sredu 9. aprila 2008. godine u organizaciji Nacionalne koalicije za decentralizaciju i Protecta-e održan je jednodnevni Trening „Pčinjski region i (de)centralizacija“. Učesnicima  treninga, predstavnici NVO sektora, lokalnih i organa vlasti, medija, sindikata kao i predstavnici biznis sektora, prezentovane su sledeće teme: Decentralizacija - terminologija i vrednosti, Iskustva decentralizacije u svetu i Decentralizacija u Srbiji. U drugom delu treninga identifikovani su lokalni  i regionalni problemi koji su posledica centralizacije, i učesnici su prezentovali predloge lokalnih akcija za pokusaj resavanja tih problema kao i za zagovaranje decentralizacije. Nakon treninga, u Vranju će biti održana lokalna akcija zagovaranja decentralizacije.

06.04.2008.                      

 “PROMOTION OF FAN-COACHING BY THE YOUTH SECTOR” TRENING
EUROPA PARK, NEMAČKA

U Europa parku, Nemačka, je u periodu od 6. do 10. aprila održana međunarodna konferencija i trening Seminar na temu “Promotion of Fan-coaching by the youth sector” u organizaciji Saveta Evrope. Seminaru je prisustvovalo trideset-ak polaznika iz dvadeset-ak Evropskih zemalja, a ispred NVO PROTECTA-e je seminaru prisustvovao izvršni direktor Milan Stefanović. Seminar je organizovan u okviru kampanje “All Different - All Equal” -  Youth Racism, Violence and sport.

05.04.2008.

KOALICIJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA EI NIŠ - EVROPSKA INICIJATIVA NIŠ ZAPOČELA JE REALIZACIJU PROJEKTA SRBIJA U EU - ŠTA OD TOGA IMAM JA, ŠTA OD TOGA IMA MOJ GRAD NIŠ?

U narednih 6 nedelja Evropska Inicijativa Niš će organizovati 6 debata na kojima će veliki broj stručnjaka, eksperata i uglednih ličnosti iz javnog i društvenog života dati odgovore na pitanje Srbija u EU - šta od toga imam JA, šta od toga ima moj grad NIŠ? Pored debata, biće organizovan i niz pratećih interaktivnih aktivnosti, koje će imati za cilj otvaranje tema o realnim i konkretnim koristima koje građani i lokalne zajednice imaju od pridruživanja Srbije EU.
Projekat Srbija u EU - šta od toga imam JA, šta od toga ima moj grad NIŠ? spovodi koalicija Evropska inicijativa Niš (Ei Niš) koju čini osam nevladinih organizacija: Centar za razvoj građanskog društva MilenijuM, Centar za razvoj građanskog društva Protecta, Odbor za građansku inicijativu (OGI), Inicijativa mladih za ljudska prava, Odbor za ljudska prava, Udruženje za zaštitu potrošača - FORUM, Centar razvoj civilnih resursa, Media & Reform Centar Niš, uz partnersku saradnju sa organizacijom EDENYS iz Niša i Gradskom opštinom Medijana.
Debatu na temu decentralizacija ce u okviru projekta organizovati NVO PROTECTA.

04.04.2008.

KONSENZUS I KAKO GA POSTIĆI

Dragan Miljković, koordinator projekta REACT!, pohađao je trening „Konsenzus i kako ga postići“ koji je održan 2 - 4 aprila 2008. godine u Beogradu u organizaciji Instituta za održive zajednice. Cilj treninga bio je da ukaže na značaj i redefinisanje uloge  pregovaranja i postizanja konsenzusa, što je sastavni deo strategije svake organizacije.

Predavač na treningu, g’din Pete Swanson istakao je razne segmente savremene komunikacije, pregovaranja, veština za uspešno liderstvo kao i jačanja učešća građana.

Aktuelno!

NAGRADNI FOTO KONKURS "SVI RAZLIČITI - SVI RAVNOPRAVNI"

Ako imate između 15 i 30 godina, fotoaparat pri ruci i nekoliko minuta slobodnog vremena, uključite se u...

Nagradni foto konkurs "Svi različiti - svi ravnopravni"

Fotografisite deo svoje stvarnosti, ili mašte na temu "Svi razliciti - svi ravnopravni" i pošaljite na  foto@youthserbia.org.

Predstavite nam svoje doživljaje i razmišljanja o vrednostima za koje se zalažemo – poštovanje ljudskih prava, slavljenje bogatstva različitosti i aktivno učešće mladih u društvu. 

Možete poslati neogranicen broj fotografija, minimalnog formata 1600x1200. Ne zaboravite da uz fotografije pošaljete i vaše lične podatke (ime, prezime, datum rođenja, kontakt telefon i e-mail adresu).

Konkurs je otvoren do 20. aprila 2008. godine

Proglašenje najboljih i izložba odabranih radova će se održati 5. juna u galeriji O3ON u Beogradu.

Nagrada za najbolju fotografiju je letovanje u Grčkoj za dve osobe, a očekuju vas i druge vredne nagrade.

Tročlani žiri koji će odlučivati biće u sastavu:
1. gdja Snežana Samardžić-Marković, ministarka omladine i sporta
2. gdjica Monika Lajhner, PR kancelarije Saveta Evrope u Beogradu (pošto je sama kampanja inicirana iz Saveta Evrope)
3. neko iz sveta fotografije/umetnosti (da se zadovolji i taj estetski kriterijum :) )

Ovim konkursom želimo da motivišemo mlade da se aktivno uključe u život svoje zajednice,
da daju kreativan doprinos poštovanju ljudskih prava i sloboda u Srbiji i da podstaknemo dijalog o vrednovanju različitosti, kao o jednoj od kljucnih vrednosti u životima svih nas.

Priključite se konkursu, izrazite svoje stavove i mišljenja kroz fotografiju i postanite deo evropske omladinske Kampanje "Svi različiti - svi ravnopravni"!

---------------------------------------------
Kampanja / Campaign
Svi različiti - svi ravnopravni
All Different - All Equal

info@youthserbia.org
www.youthserbia.org

PREUZMITE APLIKACIONI FORMULAR "AKCIJA MLADIH ZA BOLJU ZAJEDNICU"

Na sajt je postavljen Aplikacioni formular za prijavu projektnih ideja u okviru projekta "Akcija mladih za bolju zajednicu". Rok za prijem aplikacije je 10.04.2008. god. Rezultati konkursa bice objavljeni 15.04.2008. godine.

Formular možete preuzeti ovde.

03.04.2008.

REC TRENING

U periodu od 31.marta do 2. aprila 2008. god. u Budimpešti  održan je trening za razradu projektnih ideja čiji su “koncept dokumenti” u predhodnoj fazi odobreni od strane REC-a Reginalnog centra za zaštitu životne sredine u Jugoistočnoj Evropi.  Predstavnik PROTECTA-e Dragan Petković i Udruženja za zaštitu životne sredine “Stara Planina” Dragan Taškov predstavili su prekogranični projekat (između Bosne i Hercegovine i Srbije) za povećanje kapaciteta institucija na temu Energetske Efikasnosti kao jednog od najvećih Evropskih izazova u narednih 50 god. Projekat je izrađen u saradnji sa partnerskim organizacijama Stara Planina iz Pirota i organizacijom CESD iz Sarajeva sa kojima će i biti realizovan.
Prezentaciju možete preuzeti ovde (prezentacija je na engleskom jeziku).

02.04.2008.

OBUKA ZA PRIVLAČENJE DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA

Evropska agencija za rekonstrukciju – FIAS, u saradnji sa SIEPA-om, organizovala je u Mataruškoj banji šestodnevnu obuku iz oblasti privlačenja direktnih stranih investicija. Predavači su bili predstavnici Bermangroup-e koja je jedna od vodećih konsultanskih organizacija u Evropi i  bavi se ekonomskim razvojem, privlačenjem investicija, promocijom i marketingom opština i regiona, kao i predstavnici PfD-a (Partnerstvo za razvoj). Obuku je vodio Tomaž Vlasak. Program obuke sadržao je tri celine: osnove direktnog stranog investiranja, osnove promovisanja investiranja i osnove marketinškog nastupa opštine. Kandidati koji uspešno polože test i pripreme dobru prezentaciju svog grada dobiće sertifikat za  „Opštinskog stručnjaka u oblasti promocije privlačenja direktnih stranih investicija“. Obuci su prisustvovali predstavnici Gradskih uprava iz 39 opština. Kao jedini predstavnik NVO sektora obuci je, ispred NVO „Protecta“, prisustvovala Olivera Canić.

31.03.2008

KONFERENCIJA POVODOM NACIONALNE STRATEGIJE ZA MLADE

U Beogradu u Sava Centru održana je konferencija povodom predstavljanja finalnog teksta Nacionalne strategije za mlade. Konferenciji su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija koje su učestvovale u procesu izrade Nacionalne strategije. Konferenciju je otvorila Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, koja je u pratnji aktivista NVO nakon konferencije otišla u Skupštinu Srbije i odnela finalnu verziju strategije kako bi se ona uvela u skupštinsku proceduru. Ovo je prvi ovakav dokument ikada izrađjen za mlade u Srbiji. Konferenciji je ispred NVO PROTECTA prisustvovao izvršni direktor Milan Stefanović.

24.03.2008.

ROMSKO DETE I ŠKOLA 

U okviru projekta “Podrška procesu readmisije kroz održivu reintegraciju povratnika iz Zapadne Evrope u Srbiju”, 22. - 23. 03. 2008. u Niškoj Banji je održan seminar pod nazivom “Romsko dete i škola”. Seminaru je prisustvovalo 32 voditelja radionica psihosocijalne podrške iz Niša, Prokuplja i Vranja. Voditelji radionica u okviru ovog projekta, putem radionica psihosocijalne podrške najviše rade sa romskom porodicama i njihovom decom. Ovaj seminar je akreditovan od strane Ministarstva prosvete i svi učesnici su dobili sertifikat.

13.03.2008.

TRENING "LJUDI U READMIJISI" ODRŽAN U NIŠU

Protecta je u okviru Srpskog saveta za izbeglice a realizujući projekat "Ljudi u readmisiji" održala trening u Nišu u gradskoj opštini Medijana. Treneri Danilo Rakić (Grupa 484), Drago Kovačević (SDF), Nenad Opačić (NSHC) su stručnoj javnosti, predstavnicima institucija i organizacija koji se u svom radu sreću da povratnicima, preneli iskustva za rad sa ljudima u readmisiji. Počevši od tretiranja povratnika u zemljama EU, preko načina njihovog povratka pa do mehanizama koji ih očekuju u Srbiji (rešavanja egzistencijalnih pitanja, nabavke dokumenata, upisa dece u školu, pružanja psiho-socijalne pomoći...), učesnici su imali priliku da i međusobno podele prethodna iskustva i primere dobre prakse. Svim učesnicima je podeljen primerak kompendijuma, sveobuhvatnog uputstva koji sadrži zakone i sporazume EU i Srbije, studije slučajeva, uputstvo za psiho-socijalni rad sa povratnicima.

11.03.2008

TREĆI SASTANAK FLARE MREŽE, BARI, ITALIJA

U Bariju (Italija)  je u periodu od 11. do 15. marta održan 3. sastanak članica međunarodne mreže organizacija za borbu protiv organizovanog kriminala (FLARE). Na ovom sastanku je napravljen statut buduće organizacije za borbu protiv organizovanog kriminala u Evropi i predviđeni su organi koji ce rukovoditi organizacijom. Dogovoreno je i da se organizacija zvanično registruje u Briselu u periodu od 7. do 11. juna ove godine, kao i da organizacija FLARE u Briselu pokaže svoj program pred poslanicima Saveta Evrope. Članice FLARE su u Bariju takođe učestvovale u obeležavanju dana sećanja na žrtve borbe protiv mafije, skupa koji se već 13. godina organizuje svaki put u drugom gradu u Italiji i kome je ove godine prisutvovalo pored 200 delegata FLARE još oko 100.000 uglavnom mladih ljudi. Ceo skup je bio direktno prenošen od strane Italijanske nacionalne TV Rai uno. Sastanku FLARE mreže u Italiji su ispred PROTECTA-e prisustvovali: Milan Stefanović, Mladen Jovanović, Dragan Petković i Nikolas Lambert.

11.03.2008.

SUSEDSKI PROGRAMI – USPEŠNI PRIMERI IZ SRPSKE PRAKSE

11. marta 2008. godine u hotelu Kontinental u Beogradu, u organizaciji Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije, održana je prezentacija uspešnih projekta u okviru „Susedskih programa“ EU. PROTECTA je na ovom skupu predstavila svoja 2 projakta u okviru „Susedskog programa Bugarska-Srbija“.  Razmenjeno je puno ideja i kontakata sa predstavnicima lokalnih vlasti, drugim NVO i stake holderima u vezi budućih projekata. Posebno ističemo uspešne sastanke sa Božidarom Đelićem, potpredsednikom Vlade Srbije i Josepom Lloverasom, šefom delegacije Evropske Komisije u Srbiji.

05.03.2008.

ZAVRŠEN 1. TRENING MODUL

U okviru projekta “Akcija mladih za bolju zajednicu” od 29. februara do 02. marta 2008. održan je trening MODUL 1. Ukupno 29 predstavnika iz 15 NVO / neformalnih grupa u hotelu “Ozren” u Niškoj Banji uspešno je savladalo predviđenu obuku za pisanje i realizaciju projekata. Sledeći trening MODUL 2 najavljujemo za 28.mart 2008.

28.02.2008.

FINALNA VERZIJA NACIONALNE STRATEGIJE ZA MLADE

U Beogradu je 28.02.2008. održan sastanak svih savetodavnih odbora za izradu Nacionalne strategije za mlade, koja se izrađuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za omladinu i sport.

Na sastanku je prezentovana finalna verzija strategije i razmatrani su završni komentari i predlozi za unapredjenje strategije.

Sastanak su vodile:

 • Ivana Kovačević, pomoćnik Ministra, i
 • Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda

Sastanku je ispred PROTECTA-e kao stalni član savetodavnog odbora omladinskih organizacija prisustvovao Milan Stefanović, izvršni direktor PROTECTA-e.

Javna rasprava o ovom važnom dokumentu traje do 9. marta, do  kada svi zainteresovani mogu da pošalju svoje amandmane i predloge na tekst strategije.

Tekst Nacionalne strategije za mlade mozete preuzeti ovde.

20.02.2008.

TRENING ZA VRŠNJAČKE EDUKATORE "TRGOVINA LJUDIMA - OSNOVNI POJMOVI"

U Beogradu 18. i 19. februara 2008. održan je trening za vršnjačke edukatore pod nazivom „Trgovina ljudima – osnovni pojmovi“, koji se realizuje u okviru projekta “Podrška procesu readmisije kroz održivu reintegraciju povratnika iz Zapadne Evrope u Srbiju”. Organizator treninga je bila NVO Grupa 484, a trening su vodili predstavnici NVO Astra. Milijana Stanković i Tijana Alijević, članovi PROTECTA-e, prisustvovale su ovom treningu. One će u daljim aktivnostima pri realizaciji ovog projekta održati niz radionica psihosocijalne podrške adolescentima.

19.02.2008.

KONFERENCIJA "POTENCIJALI ZA ODRŽIVI RAZVOJ STARE PLANINE" 

U okviru projekta “Od Niša do Svoge – ka turizmu između prijateljstva i dobrosusedstva“, 19. 02. 2008., na Staroj planini, je održana Konferencija na temu: „Potencijali za održivi razvoj Stare planine“. Konferencija je prisustvovalo 30-tak predstavnika institucija/organizacija koje predstavljaju okosnicu privrednog razvoja ovog regiona: Slobodne Zone Pirot, Pirotskog okruga, Skupštine opštine Pirot, Regionalne privredne komore, HE Pirot, Srbija Šuma, Turističke organizacije Pirot, Ministarstva poljoprivrede, Evropske Agencije za rekonstrukciju - Ministarstva finansija, OSCE-a, REC-a, Fabrike „Tigar“, Bugarske akademije nauka, Nacionalnog parka „Vratchanski Balkan“ iz Bugarske, kao i drugih relevantnih faktora. Na konferenciji je predstavljena prezentacija istraživanja potencijala i resursa za razvoj eko turizma u opštinama Niš i Pirot, prezentacija SWOT-a analize i plan razvoja reona „Visok“ koji su urađeni i prezentovani od strane ekspertskih timova. Ovom prilikom je predstavljeno i 11 infrastrukturnih predloga projekata za podizanje kapaciteta Stare Planine.

19.02.2008.

OTVARANJE MONITORING CENTRA NA ZAVOJSKOM JEZERU

U okviru projekta “Od Niša do Svoge – ka turizmu između prijateljstva i dobrosusedstva“, 19.02.2008. na Zavojskom jezeru je pušten je u rad i monitoring centar. Monitoring centar će biti bogatiji za sledeću opremu: PC, oprema za osmatranje, oprema za merenje, oprema za patrolu (čamac i sredstva veze). Kupovinu opreme koja će biti korišćena u ove svrhe finansirala je Evropska Unija kroz Evropsku Agenciju za rekonstrukciju.

18.02.2008.

OBJAVLJENI REZULTATI KONKURSA "AKCIJA MLADIH ZA BOLJU ZAJEDNICU"

Na sastanku evaluacione komisije održanog dana 15.02.2008. godine, doneta je odluka o kandidatima koji su primljeni u  program "Akcija mladih za bolju zajednicu". Spisak kandidata:

 1. Zelena Zemlja - Babušnica
 2. KOBRA - Donja Trnava
 3. Timacum Maius - Niševac
 4. Optimist - Bosilegrad
 5. Rad hock tim - Niš
 6. TNT Group - Prokuplje
 7. Romski studentski centar - Niš
 8. Porečje - Vučje
 9. O.I.Remizijana - Bela Palanka
 10. Kreativna  grupa - Niš
 11. Romani Asvi - Vranje
 12. Lokalna kuća razvoja - Brus
 13. Stara Planina - Pirot
 14. Green - Vranje
 15. Otvorena Vrata - Niš
mos mos
Podela pristiglih aplikacija po opštinama
Podela odabranih kandidata po opštinama

 

09.02.2008

MASTERS KURS REC-A

U Beogradu je u periodu od 4. do 9. februara 2008. u organizaciji REC-a (Regional Environmental Center) održan Masters kurs o jačanju uloge i funkcije organizacija civilnog društva radi promovisanja promena i omogućavanja akcija u urbanoj životnoj sredini. Master kurs je sadržao module: lobiranje, uloga budnog oka, učešće javnosti, pravno zastupanje, efikasna komunikacija i dopiranje do javnosti. Master kurs su uspešno završili i dobili sertifikate članovi PROTECTA-e Aleksandra Asprovska i Milan Stefanović.

11.02.2008

FOTO KONKURS "SVI RAZLIČITI - SVI RAVNOPRAVNI"

Ako imate između 15 i 30 godina, fotoaparat pri ruci i nekoliko minuta slobodnog vremena, uključite se u:

Nagradni foto konkurs "Svi različiti -  svi ravnopravni"

Fotografišite deo svoje stvarnosti, ili mašte na temu "Svi različiti - svi ravnopravni" i pošaljite na foto@youthserbia.org . Predstavite nam svoj doživljaj i razmišljanja o vrednostima za koje se zalažemo – poštovanje ljudskih prava, slavljenje bogatstva različitosti i aktivno učešće mladih u društvu.  

Možete poslati neograničen broj fotografija, minimalnog formata 1600x1200.

Ne zaboravite da uz fotografije pošaljete i vaše lične podatke (ime, prezime, datum rođenja, kontakt telefon i e-mail adresu).

Konkurs je otvoren do 20. aprila 2008. godine. Proglašenje najboljih i izložba odabranih radova ce se održati u maju. Nagrada za najbolju fotografiju je letovanje u Grčkoj za dve osobe, a očekuju vas i druge vredne nagrade.

Ovim konkursom želimo da motivišemo mlade da se aktivno uključe u život svoje zajednice, da daju kreativan doprinos poštovanju ljudskih prava i sloboda u Srbiji i da podstaknemo dijalog o vrednovanju različitosti, kao o jednoj od ključnih vrednosti u životima svih nas.

Priključite se konkursu, izrazite svoje stavove i mišljenja kroz fotografiju i postanite deo evropske omladinske Kampanje "Svi različiti - svi ravnopravni".

PROTECTA Info team

06.02.2008.

ZAVRŠEN KONKURS

Za prijavu omladinskih NVO i neformalnih grupa za učešće u programu "Akcija mladih za bolju zajednicu". Informacije o broju prijavljenih organizacija, teritorijalnoj raspodeli, odnosu između registrovanih i neformalnih grupa kao i podelu po polu možete videti na sledećim slajdovima:

mos mos
mos mos

Napomena: Informaciju o 14 odabranih NVO/neformalnih grupa možete pronaći na našem websajtu posle 15.-tog februara.

04.02.2008. Aktuelno!

ZASTAVA EU OSVANULA U POBEDINOJ

U ponedeljak 04. februara 2008. godine, dan nakon predsedničkih izbora u Srbiji, na prozoru kancelarije PROTECTA u Nišu osvanula je zastava Evropske Unije. PROTECTA je otpočela odbrojavanje predsedniku Republike u iskrenom očekivanju da će ispuniti svoja predizborna obećanja.

31.01.2008.

PODRŠKA NIŠKIH NVO BORISU TADIĆU

Na konferenciji za štampu koja je održana danas u 11h u prostorijama Media centra Niš sedam niških NVO je dalo podršku na predstojećim izborima 3. februara kandidatu Borisu Tadiću. Tom prilikom izdato je sledeće saopštenje:

SAOPŠTENJE

Sada je trenutak da 75% građana Srbije koji žele da se Srbija pridruži Evropskoj Uniji. na izborima to i pokažu. Odluka je suviše značajna da bi se mislilo o sitnim
partijskim interesima ili da bi bili nezainteresovani.

Da se ne lažemo, jedino izbor Borisa Tadića jeste poruka Evropi da želimo da budemo deo Evropske unije. Zato ćemo mi glasati za Borisa Tadića i pozivamo građane Srbije koji žele evropski put Srbije, da to isto urade.

 • Odbor za građansku inicijativu OGI Niš
 • Odbor za ljudska prava Niš
 • Centar za razvoj građanskog društva Protecta
 • Centar za ljudska prava Niš
 • Inicijativa mladih za ljudska prava
 • Ženski istaživački centar
 • Media & Reform centar

31. januar 2008. godine
Media centar Niš

23.01.2008.

GRADSKI FORUM - NEZAPOSLENOST U NIŠU

U sredu, 23 januara od 20h, u produkciji Media Centra Niš na TV5 je prikazan GRADSKI FORUM na temu NEZAPOSLENOST U NIŠU

Na Gradskom forumu su učestvovali: 

 1. Lidija Nedeljković, Nacionalna služba za zapošljavanje
 2. Đorđje Damnjanović, Udruženje preduzetnika Niša
 3. Dejan Milošević, PROTECTA - Gradska inicijativa za zapošljavanje

23.01.2008.

GRADSKI FORUM - DECENTRALIZACIJA

U Sredu, 23. januara 2008. od 18.00 h u organizaciji i prostoru Media centra Niš održan je GRADSKI FORUM na temu DECENTRALIZACIJA

Na Gradskom forumu su govorili: 

 1. Dragana Antić, poverenik za informacije Skupštine grada
 2. Dragan Aranđelović Ara, član LDP-a
 3. Dragan Miljković, PROTECTA - Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Celokupan gradski forum je snimljen i biće emitovan premijerno u sredu, 30.01 od 21h na TV5. 

09.01.2008

SASTANAK DELEGACIJA REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE I PROTECTA-e

U sredu 09. januara 2008. održan je sastanak izmedju delagacija Regionalne privredne komore Niša i PROTECTA-e.

Na sastanku održanom u prostorijama PROTECTA-e razmatane su mogućnosti za saradnju na podizanju kapaciteta institucija za privlačenje investicija u Region, kao i o zajdničkom delovanju u ostvarenju tog cilja kroz realizaciju različitih programa i projekata. Delegacije su predstavile detaljne mogućnosti za saradnju, i tom prilikom dogovrene su i konkretne aktivnosti koje će u praksi početi da ostvaruju rezultate.

07.01.2008

NOVOGODIŠNJI PAKETIĆI

Asocijacija studenata medicine u Srbiji i Crnoj Gori YuMSIC i Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA iz Niša, su na Pravoslavni Božić, u ponedeljak 07.01.2007. godine organizovali podelu novogodišnjih i božićnih paketića deci udruženja MNRO iz Niša.

 Ovi paketići prikupljeni su tokom tradicionalne akcije „Sweet party – Slatkiš za osmeh“ koje asocijacija YuMSIC organizuje već 10 godina za decu kojima su oni uskraćeni. Ove je treća akcija po redu ovog tipa u Nišu i održana je 24.12.2007. godine u Cuba Club-u uz učešće velikog broja studenata Niškog Univerziteta.

07.01.2008

“PODRŠKA PROCESU READMISIJE KROZ ODRŽIVU REINTEGRACIJU POVRATNIKA IZ ZAPADNE EVROPE U SRBIJU” U NIŠU

Ovaj projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga Evropska perspektiva sa lokalnim partnerskim nevladinim organizacijama Srpskim demokratskim forumom i Grupom 484. Projekat pokriva područje Republike Srbije kroz osnivanje 10 reintegracionih centara u 10 opština, među kojima je i Niš. 

U okviru ovog projekta u Nišu održane su i prve radionice psihosocijalne podrške. Radionici su prisustvovali mladi (povratnici, izbegla i raseljena lica i domicilno stanovništvo) od 15-26 godina.  Više informacija o ovom projektu možete videti ovde.

28.12.2007

POZIV OMLADINSKIM NVO ZA UČEŠĆE U PROGRAMU
„AKCIJA MLADIH ZA BOLJU ZAJEDNICU“

Kome je program namenjen?

 • Predstavnicima registrovanih udruženja građana koja se bave problemima i potrebama mladih ljudi
 • Neformalnim grupama ili inicijativama koje su orjentisane ka populaciji mladih

Program je namenjen grupama koje rade u malim lokalnim zajednicama (do 10.000 stanovnika), kako opštinama i manjim mestima, tako i delovima većih gradova koji su jasno definisani kao zasebne celine (npr. predgrađa, manja naselja, blokovi, zone grada...). Pravo učešća imaju mladi od 16-30 godina. Broj grupa je ograničen.

Okruzi koje pokrivamo su: Pirotski, Pčinjski, Jablanički, Toplički i Nišavski.

Program pruža:

 • Edukaciju u tri odvojena modula s temama: upravljanje projektom, upravljanje organizacijom kao i temama koje se tiču razvoja lokalne zajednice (lociranje problema, pronalaženje sredstava u lokalu, saradnja sa medijima, lokalnim samoupravama, biznisom...)
 • Dodelu mini-granta za sufinansiranje projekata učesnika programa i primenu naučenog iz edukacijskih modula

Cilj projekta „Akcija mladih za bolju zajednicu“ je povećanje kapaciteta nevladinih organizacija/neformalnih grupa mladih za direktan uticaj na socijalne i druge potrebe u njihovim lokalnim zajednicama kao i povećanje njihove prepoznatljivosti i uticaja na lokalnom i regionalnom nivou.

Rok za prijavu: 31. Januar 2008. Preuzmite formular za prijavu ovde.

MOSInformacije, obrasci za prijavu i kontakt
(svakog radnog dana od 9 – 16h):

PROTECTA – Centar za razvoj građanskog društva
TPC Kalča BI-43, 18000 Niš
018/522 788; 514 360; 514 361
omladina@protecta.org.yu